Безплатно мерят кръвно днес във Варна

20.05.2023 / 08:43 0

снимка: Булфото,архив

Варна се включва в кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията - 17 май, организирана от Българската лига по хипертония в България под надслов „Измерване, което спасява живот. Твоя“.

В тази връзка на 20 май, събота, от 10.00 ч. до 16.00 ч. на входа на Морската градина до Слънчевия часовник ще бъде разположен пункт, в който гражданите могат да се информират за рисковете от хипертонията. Ще бъдат раздавани и информационни материали със съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване.

На място ще се мери безплатно кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт. Традиционно в кампанията ще се включват бъдещите лекари от Асоциацията на студентите по медицина. През миналата година над 1000 човека от Варна са преминали през скрининга за артериално налягане и детекция на предсърдно мъждене.

Кампанията се реализира в 26 града, в които са планирани над 35 локации за измерване на кръвно налягане на хората. Предсърдното мъждене е най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща 1 на 4 души над 40 годишна възраст. Към момента над 11 милиона души в цяла Европа са засегнати от предсърдно мъждене и те се очаква да нараснат със 70% до 2030 година, посочват от Българска лига по Хипертония.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама