Безпрецедентен недостиг на кадри у нас

13.08.2018 / 01:40 6

Безпрецедентен недостиг на кадри у нас, отчитат икономисти. Данните на Евростат показват, че 45% от предприятията смятат, че липсата на работна ръка ограничава производството им.

Кризата с уменията у нас се задълбочава, а оказва се българите са сред най-уверените в Европа, че уменията им ще бъдат актуални и след 5 години, предава Бтв.

В държавите от Източна Европа около 60-70% от работещите имат опасения доколко ще са адекватни уменията им, докато нивото на неуверените в България се доближава по-скоро до това в Германия и Австрия.

Проучване на Агенцията по заетостта  сред работодателите показа, че се търсят кадри на всички нива – както инженери, така и средни специалисти – техници, готвачи и сервитьори. Сега се прави втори анкета.

 

 

Същите кадри обаче се търсят и в Западна Европа.

Бившият участник в „Мастършеф” и настоящ собственик на заведение – Петър Киров, смята, че дава добри заплати за родните стандарти, въпреки това попълването на екипа е трудно.

„Хората емигрират в чужбина за по-добри доходи, а ние тези доходи няма как да им ги предложим, защото, за да им ги предложим, трябва да увеличим цената на продукта двойно”, обясни Петър Киров.

Всяка година, чрез една от агенциите за подбор на персонал, за работа в Австрия и Германия кандидатстват около 2500 души, 7-8 % от тях заминават.

„Това, което тази години се наблюдава е младите хора, 20-25 години, да не остават за дълго време. Отиват за кратки срокове в чужбина и се връщат”, обясни Катя Младенова, съдружник в Агенция за подбор на персонал за работа в чужбина.

 

 

Тези със семейства и деца обаче често търсят трайно установяване зад граница. След месец Яник Минев заминава за Германия като готвач.

„Причините в България да няма хора е, че работодателите не искат да плащат осигуровки В Западна Европа заплащането е 3-4 пъти повече, отколкото тук, а реално цените не се различават много”, каза Яник Минев.

Има и такива, които се връщат трайно у нас – като Димитър Господинов. След 10 години в Кипър, Австрия, Англия – сега работи във Варна.

"Първо заради детето си, после заради приятелството. Сега, каквото и да си говорим, не всичко е пари", коментира главният готвач Димитър Господинов.

„Има и положителни страни, защото гладът за кадри кара някои работодатели да вдигат заплатите”, обясни икономистът Явор Алексиев.

В дългосрочен план според икономистите решението на кризата с уменията минава през образователната система.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
emigrant (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
nqma badeshte v balgariq
6
0
Глупости (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не е вярно, че липсват кадри. Липсват работодатели, които да дават нормални заплати. Знаете ли че на един работодател в мола примерно, най-малкото перо му е разходи за заплати. И е толкова малко на фона на печалбата, че може да се качи двойно, и пак няма да го забележи. Обаче продължава да дава ниски заплати, защото се намират балъци да му работят.
9
0
Бежанеца (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Христо, опазил ма Господ че не останах в България, защото до сега щях да убия някой подлец, майна честно съжалявам, че не останах в родината си а отидох в чужбина да работя като електротехник и за десетина сменени контакта и още толкова крушки на месец аз получавам по 2200 долара заплата и съм напълно съгласен с последното ти изречение. БОЖЕ БЛАГОСЛОВИ АЛЧНИТЕ ИЗЧАДИЯ.
9
0
Христо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А знаете ли, че едни гнусни педераси с големи джипове от Стара Загора, търсеха общ работник за свинарника си, но той трябвало да има Ц категория за шофьор и да е електротехник и когато няма работа за ел. техник и  шофьор, трябва да рине ЛАЙНАТА на свинете за 500 лева на месец, Боже благослови алчните изчадия. 
9
1
Милен (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Робовладелците спънаха икономиката в нашата държава като плащаха 20% от заработката на трудолюбивите Българи а прибираха останалите 80% в банковите сметки на синове, дъщери, внуци, зетьове и снахи, които не са се потрудили за тези пари, затова работниците не могат да изхарчат заработените си левчете и да се завърти оборота и производството, а алчните търтеи които имат големи банкови сметки са гангрената в обществото и час по скоро трябва да ги отстраним и изрежем, за да не ни се налага от парите на негодниците да вземаме кредит а да си слагаме в джоба това което заработваме. 
10
0
Реалист (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Докато работодателите не се научат да плащат ще има недостиг на хора. Само с украинци и молдовци не можеш да въртиш бизнеса. Плати достойно и хора ще се намерят.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама