Бил ли е вампир граф Дракула и кой е Радо Празната глава?

21.06.2019 / 13:31 1

Снимка Булфото

Миналата година по поръчка на Министерството на външните работи извършихме поредица от 11 поредни мисии, в които трябваше да представим българската култура от Европа до Азия. Част от нашите презентации бе да обясним какво представляват българската история и българската цивилизация, както и обстоятелствата, при които ние сме несправедливо окрадени, защото отделни страни продължават да си присвояват нашата история. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров по време на пресконференция на тема: „От Дракула до Гоце Делчев – ще откраднат ли историята ни и ще опазим ли честта на България?“, предаде репортер на Novini.bg.

,,Темата покрай българската история стана в последно време особено актуална поради смесената българо-македонска комисия. Хората се посъбудиха и виждаме колко внимание се отделя, но е хубаво да не заспиват отново. Освен това си мисля, че тази комисия може да действа и много по-добре. Неслучайно преди около месец апелирах темата за отношенията ни със Северна Македония да бъдат обект на едно по-широко разглеждане и в нея да бъдат включени повече учени. Защото това са много сложни въпроси - от Средновековието до времето на Гоце Делчев, а тепърва предстоят и по-сложните въпроси около 1944 г. и формирането на т.нар. македонска нация'', обясни проф. Овчаров и допълни, че като равноправни членове на ЕС имаме възможнот да окажем влияние относно приемането на Северна Македония в Общността.

,,Относно граф Дракула искам на първо място да отбележа, че през Средновековието не е съществувала румънска държава. Тогава е имало влашки и молдовски воеводи, които са били пряко зависими от българското царство. По-късно, с падането на България под османско владичество, българската държавност на практика е заличена и тогава Молдова и Влашко започват своето самостоятелно съществуване. Великите воеводи освен това се именуват задължително като първо име Йоан. Както например е случаят с прочутия граф Дракула - неговото име всъщност е Йоан Влад, защото всички български царе носят отпред първото си име Йоан, което произхожда от името на Св. Иван или Йоан Рилски. Това е пример за пряката приемственост'', коментира още ученият.

,,Аристокрацията на молдовските и влашките воеводи е от български произход. Хайде, да не е самосъзнание, но езикът, мисленето и традициите идват от българската държава. По отношение на Дракула искам да кажа, че тук не става въпрос за някакви дракони и вампири. Става въпрос за един последователен борец срещу османската власт. А името му Дракула не произлиза от това, че е бил хищен като дракон, а от това, че баща му е бил член на ордена на Дракона, създаден срещу османското нашествие'', разясни археологът.

Проф. Овчаров изрази мнението, че македонците ''само ни баламосват''.

,,С половин уста признаха, че Самуил е български цар. Очаквам да има разтакаване и туткане, за да може Македония по-бързо да се придвижи процеса по присъединяване им към НАТО и ЕС. Така че трябва по-ясно  и по-твърдо да кажем нещата и да ги отстояваме'', каза още той.

,,Не само Северна Македония, но и Сърбия, Гърция, Турция, Русия... всички ни ограбват историята и се изопачава съзнанието на милиони хора. Както например е случаят с Радо Празната глава, който е управлявал малко преди Влад Цепеш. Прозвището му произлиза оттам, защото е бил плешив, а не защото е бил празноглавец'', допълни по темата проф. Пламен Павлов.

По думите му по отношение на историческите аспекти със Северна Македония не трябва да се допускат никакви компромиси.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Гунчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1087 | Одобрение: 327
Хайде сега професоре,  двамата невежи нексуса да напишат, че си гагаузин и комунист!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама