Бил ли е вампир граф Дракула и кой е Радо Празната глава?

21.06.2019 / 13:31 1

Снимка Булфото

Миналата година по поръчка на Министерството на външните работи извършихме поредица от 11 поредни мисии, в които трябваше да представим българската култура от Европа до Азия. Част от нашите презентации бе да обясним какво представляват българската история и българската цивилизация, както и обстоятелствата, при които ние сме несправедливо окрадени, защото отделни страни продължават да си присвояват нашата история. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров по време на пресконференция на тема: „От Дракула до Гоце Делчев – ще откраднат ли историята ни и ще опазим ли честта на България?“, предаде репортер на Novini.bg.

,,Темата покрай българската история стана в последно време особено актуална поради смесената българо-македонска комисия. Хората се посъбудиха и виждаме колко внимание се отделя, но е хубаво да не заспиват отново. Освен това си мисля, че тази комисия може да действа и много по-добре. Неслучайно преди около месец апелирах темата за отношенията ни със Северна Македония да бъдат обект на едно по-широко разглеждане и в нея да бъдат включени повече учени. Защото това са много сложни въпроси - от Средновековието до времето на Гоце Делчев, а тепърва предстоят и по-сложните въпроси около 1944 г. и формирането на т.нар. македонска нация'', обясни проф. Овчаров и допълни, че като равноправни членове на ЕС имаме възможнот да окажем влияние относно приемането на Северна Македония в Общността.

,,Относно граф Дракула искам на първо място да отбележа, че през Средновековието не е съществувала румънска държава. Тогава е имало влашки и молдовски воеводи, които са били пряко зависими от българското царство. По-късно, с падането на България под османско владичество, българската държавност на практика е заличена и тогава Молдова и Влашко започват своето самостоятелно съществуване. Великите воеводи освен това се именуват задължително като първо име Йоан. Както например е случаят с прочутия граф Дракула - неговото име всъщност е Йоан Влад, защото всички български царе носят отпред първото си име Йоан, което произхожда от името на Св. Иван или Йоан Рилски. Това е пример за пряката приемственост'', коментира още ученият.

,,Аристокрацията на молдовските и влашките воеводи е от български произход. Хайде, да не е самосъзнание, но езикът, мисленето и традициите идват от българската държава. По отношение на Дракула искам да кажа, че тук не става въпрос за някакви дракони и вампири. Става въпрос за един последователен борец срещу османската власт. А името му Дракула не произлиза от това, че е бил хищен като дракон, а от това, че баща му е бил член на ордена на Дракона, създаден срещу османското нашествие'', разясни археологът.

Проф. Овчаров изрази мнението, че македонците ''само ни баламосват''.

,,С половин уста признаха, че Самуил е български цар. Очаквам да има разтакаване и туткане, за да може Македония по-бързо да се придвижи процеса по присъединяване им към НАТО и ЕС. Така че трябва по-ясно  и по-твърдо да кажем нещата и да ги отстояваме'', каза още той.

,,Не само Северна Македония, но и Сърбия, Гърция, Турция, Русия... всички ни ограбват историята и се изопачава съзнанието на милиони хора. Както например е случаят с Радо Празната глава, който е управлявал малко преди Влад Цепеш. Прозвището му произлиза оттам, защото е бил плешив, а не защото е бил празноглавец'', допълни по темата проф. Пламен Павлов.

По думите му по отношение на историческите аспекти със Северна Македония не трябва да се допускат никакви компромиси.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
Гунчо (преди 5 месеца)
Рейтинг: 1059 | Одобрение: 319
Хайде сега професоре,  двамата невежи нексуса да напишат, че си гагаузин и комунист!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама