Биолог: Ако искате чисти зеленчеци, накиснете ги в оцет

17.04.2024 / 08:55 2

снимка Булфото

Основният проблем със зеленчуците не са нитратите - това е мит, който идва още от социализма, а микробиологичните замърсявания.
Това коментира пред "Фокус“ молекулярният биолог д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители". 

"Винаги зеленчуците са се торели с оборска тор, напоследък покрай биологичното земеделие това стана много модерно, но това отвори и нови рискове пред потребителите. Но това не е причина за отказ от зеленчуците,“ поясни той.

Сергей Иванов посъветва зеленчуците да бъдат добре измити преди консумация, тъй като доброто измиване маха всичко, което е на повърхността. По този начин намаляваме всякакви замърсявания. Намаляват и количеството бактерии, които са по зеленчуците.

"И най-накрая и накисването с оцет намалява с близо още 90% количеството на бактериите. Така че измиването и накисването с оцет е най-достъпната и най-евтината процедура за измиване и обработка на листни зеленчуци“, обясни специалистът.

Той определи биопроизводството като "религиозен въпрос“ и обясни, че проблемът не е в начина на биопроизводство, а технологията, по която се прави и обясни, че правилният начин е първо оборската тор да се компостира и след това да се използва. "Реалните проверки би трябвало да се правят от Агенцията по безопасност на храните, които осъществяват  контрол по цялата верига – от производителя до търговеца. Но често пъти не се правят задълбочени проверки поради липса на възможности, липса на политическа воля, нежелание да се конфронтират с търговци или производители,“ смята д-р Сергей Иванов.

Относно наличието на препарати в месото и местните продукти той е на мнение, че е трудно да се каже доколко е сериозен проблемът поради същата причина – проблемът с контролните институции. "Резултатите не са много ясни и често са "секретни“. Кога за последен път сте чули Агенцията по храните да направи публичен отчет?“, попита той и добави, че можем само да гадаем за сериозността на тези проблеми.

"Ние нищо не можем да направим за съжаление. Тук е ролята на съвестните фермери, на контролните органи да тестват постоянно месото, местните и млечните продукти,“ категоричен е д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
село варна (преди 3 седмици)
Рейтинг: 18747 | Одобрение: -448
А ягодите в ябълков или винен оцет да ги киснем умнико
0
2
MrBean (преди 3 седмици)
Рейтинг: 137200 | Одобрение: -2050
Ок,потапяме зеленчуците в киселина и всички витамини са аут.И??? А микробиологичното замърсяване е повърхностно/както и измиването с оцет/ така че миемето на продуктите е задължително.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама