Бисер Петков: Новите пенсионери ще получават по 20 лева месечно от втория стълб

14.10.2020 / 12:27 1

Снимка: Булфото, архив

Бившият социален министър Бисер Петков имаше първа медийна изява, след като бе освободен от поста преди около година.

В ефира той коментира актуалната тема за пенсиите у нас.

Рискът е в това пенсиите от втория стълб да не компенсират намалението на пенсиите от държавното и обществено осигуряване. Рискът е от 2016 година. Има намерение да се предостави срок за избор. Той е възможен до 5 години преди да се навърши пенсионна възраст. Трудно лицата, пет години преди пенсиониране, мога да направят информиран избор. Натрупванията в партидите на първите пенсионери, родени след 60-та година, са сравнително ниски. Средният размер на едно лице е 4150 лева по данни на КФН. Тази сума не бил осигурила по-голяма пенсия от 20 лева месечно, заяви Бисер Петков по бТВ, цитиран от факти.бг.

Той допълни: Това зависи от конкретния размер на натрупванията. Тези хора имат не пълен период на осигуряване. Доходността на пенсионните фондове е ниска. Таксите на пенсионните дружества са сравнително високи. Всичко това влияе.

Не искам да се връщам към поисканата ми оставка. Не мога да зная дали е имало други мотиви и причини. Бях близо до момента да оставката заради липса на подкрепа за някои политики. Бе намерено решение за изплащане на личните асистенти на възрастните хора, но трябва да гледаме напред.

Впечатление на премиера е, че никой не е искал да работи с мен. Отстрани изглеждаше друго. Не мога да коментирам думите на премиера. Една от задачите на министерство бе да се подготви регламента на изплащане на т. нар. втори стълб. Преди година представихме проект на закон, който дискутирахме. Темата е много сложна. Фазата на изплащане чука на вратата, ще дойде след по-малко от година. Нямам контакти с премиера. Преподавам в УНСС. Не съм човек, който ще даде оценка на Сачева.

Повишаването на минималната пенсия е необходимо. Пенсиите в България са ниски. Това е очаквано с оглед на обещаното от малкия коалиционен партньор. Ще има демотивация на хората да се самоосигуряват. Пенсиите, които са над минималното искат да се увеличат с 10 процента. Това ни вкарва в капана на ефекта на границата. Получава се така, че тези , които са получавали пенсии под 360 лева, след увеличението ще вземат повече от тези, които са взимали малко над границата. Това е дълбоко несправедливо.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
морето (преди 3 години)
Рейтинг: 2210 | Одобрение: 290
При средно заделени 4150лв : 20 =207,50 месеца или 17,29 години.А средната продължителност на живота за мъжете в България е 71.Значи средно ще вземаме по 6 години пенсия.Останалите са наследими.Но се надяват  да ги вземат.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама