Бисер Петков: Възрастните хора стават все по-ценен актив за пазара на труда

08.11.2019 / 15:42 6

Възрастните хора стават във все по-голяма степен ценен актив за пазара на труда. Това заяви по време на парламентарния контрол днес министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, пише novini.bg.

По думите на министъра, в текущата ситуация на пазара на труда, в условия на недостиг на работна сила, възрастните хора са резерв, който се използва от работодателите, а държавата насърчава включването им на пазара на труда.

По данни на НОИ в края на 2018 г. над 197 хиляди пенсионери, получаващи лична пенсия за осигурителен стаж и възраст, продължават да работят и да се осигуряват, посочи Петков.

Повишаването на заетостта сред възрастните хора е устойчива тенденция от 2012 година. По данни на НСИ заетостта при хората на възраст от 55 до 64 години нараства с 15 процентни пункта - от 45,7 процента през 2012 г. до 60,7 процента - през 2018 година. През второто тримесечие на 2019 г. коефициентът на заетост за тази група е 65 процента. Продължава да намалява безработицата сред по-възрастните - за 2018 г. коефициентът на безработица за хората на 55 и повече години е 4,4 процента.

За второто тримесечие на тази година стойността на показателя за тази група е 3,5 процента, допълни министър Петков.

Насърчаването на активния живот на възрастните хора и по-дългото им оставане на пазара на труда се преследва с насърчителни мерки, подчерта Петков.

Той допълни, че в бюджета на МТСП за 2020 г. политиката на пазара на труда, включително и мерките за насърчаване на по-дългото оставане на възрастните хора на пазара на труда, се реализира чрез Националния план за действие по заетостта. За него в проектобюджета са предвидени 73 милиона лева, като тази сума е същата като използваната и през предходните години за тази политика. Целта е парите за 2020 г. да бъдат по-добре фокусирани и използвани по-ефективно, каза Бисер Петков.

МТСП вече разработва националния план за 2020 година. Ще продължи активната работа с безработните над 50 години, като ще има специален акцент към тези без квалификация и ниска степен на образование, които са достигнали предпенсионна възраст, както и към тези, които притежават квалификация, която не се търси от работодателите.

Подкрепата ще бъде фокусирана в няколко области - ще се предоставят услуги, съобразени с личностния профил, посредничество за намиране на работа, включване в програми и мерки. Усвояване на цифрови умения също е предвидено като мярка, за да могат възрастните да останат по-дълго време на работа.

Ще се осигурят стимули за работодателите, които осигуряват заетост на по-възрастните хора. Дългосрочните приоритети в политиката по заетостта ще се определят в новата стратегия по заетостта с хоризонт до 2030 г., която се подготвя от междуведомствена работна група към МТСП.

Министър Бисер Петков отново потвърди намерението на правителството стриктно да се придържа към определените през 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване условия и изисквания за пенсиониране до 2037 година."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
айки (преди 6 месеца)
Рейтинг: 15784 | Одобрение: 6009
      а защо ги съкращавате бе..искате млади , да са с по малко разходи, да ги използвате за всичко....
25
106
kris (преди 6 месеца)
Рейтинг: 127611 | Одобрение: -1794
555.....ако имаш само най-малка представа как го мърда.....Огромен, бръснат задник....няма задоволяване приятелю.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
2
555 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 892 | Одобрение: 117
За сметка на това, ти си мърдаш твоя доста чевръсто.
20
1
Орман (преди 6 месеца)
Рейтинг: 7441 | Одобрение: 2946
МРЪСНИЦИ!!!! НИЕ БЯХМЕ НАИСТИНА ЦЕНЕН АКТИВ. НО ВИЕ, ЖЕЛАЕЙКИ ДА СЕ ОЧИСТИТЕ ОТ ЧЕРВЕНА БОЯ РЕШИХТЕ ВСИЧКО, ПОСТРОЕНО ПО ВРЕМЕ НА СОЦ-А  ДА РАЗРУШИТЕ И ОКРАДЕТЕ . ТОВА, НА КОЕТО АЗ СЪМ СВИДЕТЕЛ: ИЗХВЪРЛИХТЕ НА УЛИЦАТА ПРЕКРАСНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО НА 35- 40 ГОДИНИ. ПРЕКРАСНИ ИНЖЕНЕРИ ПРОДАВАХА НЯКОЛКО МЕСЕЦА ВЕСТНИЦИ ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ / ДО ВТОРА ГРАДСКА БЯХА  ДВАМА КОЛЕГИ/. НО МНОГО СКОРО ГЕРМАНИЯ ОБЯВИ, ЧЕ ТЪРСИ МАШИННИ ИНЖЕНЕРИ С ОПИТ И ПРЕДЛАГАШЕ ПО НЕГО ВРЕМЕ ПЪРВА ЗАПЛАТА  19 000 ДМ. Е, ЗАМИНАХА. ДРУГИ КАТО МЕН - ВТОРА ПРОФЕСИЯ , НУЖНА КЪМ МОМЕНТА, ЗА ДА ОСТАНАТ В РОДИНАТА. КАТО ШОФЬОРИ НА ТАКСИ СА МЕ ВОЗИЛИ РАЗЛИЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ, ВКЛ. ЕДИН ДОЦЕНТ ОТ МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ. АЗ САМИЯТ - Д-Р НА НАУКИТЕ НА 27 ГОДИНИ, МЕЖДУНАРОДНА ИЗВЕСТНОСТУ АВТОРСКИ И ПАТЕНТ.... СМЕНИХ ПРОФЕСИЯТА. СЕМЕЙСТВОТО МИ ИСКАШЕ ДА ЖИВЕЕ В РОДИНАТА. КОМУ БЕШЕ НУЖНА ТАЗИ КАСАПНИЦА НА ЧОВЕШКИ ДУШИ И СЪДБИ?!?! ВИНОВНИЦИТЕ ГИ ЗНАЕМ - БОГАТИ.... НЕ ИМ ЛИ Е ЖАЛ ДА СА СЪПРИЧАСТНИ В ЗАТРИВАНЕ НА РОДИНАТА?!?!
20
1
ПраБългарин (преди 6 месеца)
Рейтинг: 10149 | Одобрение: -761
Младите бягат навън, кой да бачка....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама