Битият Кристиян от Панагюрище плаче, като чуе „градина“

13.02.2018 / 15:37 6

Снимка marica.bg

Вече 7 месеца Кристиян Налбантов от Панагюрище не може да се отърси от стреса, преживян още на втория ден от тръгването си в детска градина „Пролет“ в родния си град. Момченцето, което по време на инцидента е едва на 2 години и 3 месеца, се разплаква жално само при споменаването на думата „градина“. Това разказаха родителите на детето, които вчера пропътуваха в лошото време разстоянието от Панагюрище до Пазарджик, за да се включат в протеста на родители срещу насилието над малчугани в детски и учебни заведения, съобщи marica.bg. И също като повечето участници бяха довели Кристиян, а той с любопитство наблюдаваше случващото се на митинга. Но се виждаше, че за разлика от останалите хлапета старателно върви след тримата си възрастни придружители от семейството и очевидно се страхува да се отдели от тях.

„Много ни е трудно, защото всички работим, разказа бабата на момченцето Теодора Налбантова. Редуваме се кой когато е свободен и си отглеждаме внучето вкъщи. Като се случи да ни съвпаднат смените с таткото, караме стара баба да пътува от село всеки ден, за да помага. Но Кристиян не иска и да чуе за градина. Казва, че там госпожата щяла да го бие, и плаче. Още не е надживял стреса“.

За инцидента с панагюрчето се разчу, след като на 5 септември миналата година баща му публикува в социалните мрежи ужасяващи снимки, от които се вижда как цялото му личице е насинено.

Този ден дядото отива да вземе внучето си. Пита учителката Павлина Ерова защо то е в това състояние, а тя твърди, че е ухапано от по-голямо дете. Вече навън мъжът забелязва, че освен кръгъл белег, наподобяващ следи от зъби, синини има и по другата буза. Връща се и иска обяснение. Госпожата продължава да настоява, че е било само ухапване.

След като се прибира вкъщи, Кристиян е видимо много разстроен, но не споделя какво се е случило. През нощта се буди неспокоен и пак плаче. Едва на следващия ден разказва, че е бит от учителката, защото плачел. Тогава ядосаният баща публикува ужасяващите снимки във Фейсбук.

„Нормално е едно дете да плаче, когато за пръв път се отделя от родителите си, казва Теодора Налбантова. Ако това изнервя някого в градината, значи мястото му не е там“.

Тя показва мехлем, който бил даден на дядото от градината със съвет да мажат с него травмираните участъци, за да не посиняват. В указанията на мазилото пише, че е за ставни болки и не бива да се може по лицето, а малкият се прибрал намазан обилно, включително и край очите. Бабата не крие съмненията си, че и други възпитаници може би са били мазани, за да се прикрият подобни инциденти.

Налбантови завели сина си на лекар и извадили медицинско свидетелство, в което твърдят, че категорично са описани следи от удари на възрастен. Подали сигнали в полицията и прокуратурата. Заведеното досъдебно производство обаче е прекратено поради липса на доказателства. На семейството е обяснено, че единственият начин да търсят възмездие е чрез частно гражданско дело. Те вече са го завели, като искът им не е за пари - ще настояват госпожата да получи присъдата, предвидена за такива деяния в Наказателни кодекс - от 5 месеца до 3 години затвор.

След скандала в Панагюрище се разчува и за други деца, пострадали от агресията на същата учителка. Родители търсят Налбантови специално за да им разкажат патилата си. Някои се осмеляват да направят това и в национален ефир.

Панагюрка, вече в зряла възраст, още има белег на носа, след злополука в градината. Жената не е възпитаничка на Павлина Ерова, но в този ден отишла в групата да види малкото си братче. Счупила някаква играчка, а госпожата я блъснала и така се ударила в шкаф. Била заплашена, че ако каже на някого, ще последва същото. Така и не посмяла да сподели с родителите си, те разбрали много по-късно. Друга жена, макар вече да е студентка, още се страхува от тъмното и не гаси лампата, дори когато спи. Тя пък била затваряна за наказание в избата на градината.

Налбантови са огорчени, защото Ерова се разминала без последствия. Напуснала по собствено желание, а по-късно се възползвала от правото си на ранно пенсиониране. По този повод дори получила награда от общината. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
big (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Не съм психолог за да определя състоянието на детето, но мога да съпоставя с мен на неговата възраст. Всяка сутрин рев и гонене по улиците с баба ми - не исках да ходя на детска градина, но не заради бой или крещене. Просто ми беше по-хубаво да си седя у дома и да си правя детските работи. Ушите ми доста се разтягаха, докато баба ме водеше в градината, след като ме хванеше.
6
0
unit747 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами да си го дундуркат у тях докато стане на 20 години младеж за женене щом не могат с 3 годишно хлапе да излязат отгоре.  Аз също ревях   дори се дърпах като ме водиха на градина но нещо не срещах разбиране от страна на баща ми и майка ми даже точно обратното .Страшно са разглезени сега включително и моите хлапета. Предлагам всички ние които сме имали нещастието   да ни влекат на градина , да ни  бият шамари и дърпат уши  в училище , ходехме на трудови бригади , зелени патрули против волята ни през лятната ваканция учихме в събота  , служихме по две години  в казармата и веднага след уволнението родителите ни набиваха шут да отиваме на работа  да се обявим за жертви и цялото население да съди някого за нещо си това да ни е работата.
4
0
Избирател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Я най добре да се закрият детските градини! То като се чете ще кажеш, че ги изпращат на заточение децата... 
4
3
Рошлата (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Толкова родители на малтретирани, никой ли не се сеща да и дръпне на "учителката" един  здрав бой без свидетели - възпитателно, за отучване от кофти навици;)
5
1
Н. (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ми насирай се - кой ти пречи?!?
1
6
da (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
вече почваме да се насираме с тези детски градини...
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама