Бивш дипломат: Горбачов продаде ГДР на Хелмут Кол

11.11.2019 / 21:05 1

Френският писател и бивш съветски дипломат Владимир Фьодоровски заяви, че бившият съветски генерален секретар Михаил Горбачов през юни 1989 г. в Бон "просто е продал ГДР" на тогавашния германски канцлер Хелмут Кол.

Фьодоровски заяви, че в кулоарите на Кремъл се заговаря за падането на стената през пролетта на 1989 година. ГДР започва да предупреждава за това в началото на същата година. В СССР по това време има два лагера, които се застъпват за различни решения на проблема, пише "Поглед инфо". 

Служителите на КГБ и военните настояват за военна намеса в ГДР, докато съветникът на Горбачов Александър Яковлев и министърът на външните работи на СССР Едуард Шеварнадзе са против, заяви Фьодоровски. 

Западът в този момент, според бившия дипломат, се държи "изключително колебливо": френският президент Франсоа Митеран не иска обединението на Германия, а британският премиер Маргарет Тачър изпраща телеграми до Горбачов.

Решението идва, след като Яковлев решава да представи своето виждане за проблема пред съпругата на генералния секретар Раиса Горбачова.

“Яковлев заяви: ако въведем войски, ние ще станем заложници на КГБ и Перестройката ще приключи”, а Раиса продължи мисълта му в частна обстановка. На следващата сутрин Горбачов се завърна. Решено беше да не се въвеждат войски”, заяви Фьодоровски.

През юни 1989 г., според него, Горбачов отива в Бон, “и просто продава ГДР на Хелмут Кол”. Това се случва на официална вечеря, на която има много алкохол.

“Горбачов, подобно на Саркози, не може да понася алкохола, докато Кол вече беше изпил двете си бутилки вино. Кол излезе (той беше на “ти” с Горбачов) и каза: „Михаил, знаеш ли, обединението на Германия е поток като Рейн - не може да бъде спрян.“

В този момент той замълча и изрече съдбовна фраза: „Освен това ние сме готови да платим“. Следва миг мълчание, след което Горбачов, поставяйки точка по въпроса, попита: „Колко?”, спомня си Фьодоровски.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Чичо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 36933 | Одобрение: 5408
И не само ГДР.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама