Бившият енергиен министър: Вместо да ни изчегъртват, трябваше да работят по кризата с тока

13.10.2021 / 09:35 8

снимка Булфото

Вместо да ни изчегъртват, трябваше да работят по кризата с тока.

Това заяви в ефира на БНТ бившият енергиен министър Делян Добрев.

Има едно пълно информационно затъмнение на миньорите с Националния план за възстановяване и устойчивост, предупреди той. 

По думите на Добрев проблемите на миньорите са свързани, че Европа има политика по затрудняване на производство на електроенергия с въглища. Никой не разговаря открито и честно с миньорите, те не участват в Плана и не знаят каква дата ще бъде записана за закриването на въглищните централи, изтъкна бившият енергиен министър. 

Според него основният проблем не е недоволството на миньорите, а това, че ситуацията в страната ще става трудна точно заради високата цена на електроенергията. Държавата изпусна своя шанс да направи нещо, защото провалът на първия служебен кабинет на Румен Радев е, че не сложи никакъв буфер да защити предприятията и да им помогне, добави Делян Добрев.

Според Добрев пари може да има, но не че първият служебен кабинет са направили нещо революционно, а от това, че има повече средства в НАП. При нов парламент дори да няма правителство, може да приеме нова актуализация на бюджета и да заложи нови средства за кризата с тока, даде съвет Делян Добрев.

„Вместо да заложат средства и мерки за справянето на кризата с тока и енергетиката, се занимаваха с изчегъртването на ГЕРБ“, отсече Делян Добрев.

Бившият енергиен министър се позова на вчерашните думи на Бойко Борисов, че за 12 години на управлението на ГЕРБ цената на тока беше 70 лева на мегават час, а за вчерашния ден цената за тока беше 576 лева. Днес цената на тока ще бъде близо 600 лева. Цялата сметка ще я плати българският потребител през цените на продуктите, каза Добрев и добави в заключение, че не трябва да се спира износът на електроенергия.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
5
ПраБългарин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 38190 | Одобрение: -22725
Деляне, ако герб са на власт, ти ще си енергиен министър. Тъпите комунисти ти направиха номер и те свалиха от този пост с фалшиви клевети, но ти спечели делата срещу тези мошеници и сега спокойно имаш право да заемеш този пост, който управляваше успешно и с лекота. А на великите спораджии мога да им направя извадка на цените на тока от преди 12 години, за да спрат да пишат глупости.
2
0
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 27646 | Одобрение: 2636
Този ни взема за малоумни, каквито не сме. Вие защо платихте милиарди за ядрения генератор , захвърлен в Белене, който спряхте. Нагли , безочливи и крадливи клеветници от ГЕРБ-ВЪН.
Нека има справедливост !
5
3
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 225156 | Одобрение: 20631
Чета глупостите на този неудачник и се чудя няма ли там някой енергетик да му обясни как стоят нещата....А те са : През 2012 цената се води около 80 лв. , но вече през 2014 скача на 135 лв. и расте нагоре точно при ГЕРБ....Цената на тока от АЕЦ е била 50 лв., а на ВЕИ е 300 лева.....През 2020 КЕВР определя дългосрочни преференциални цени за "зелената енергия" на базата на инвестиционни разходи, инфлация, амортизация и експлоатационни разходи, като цената на тока от Биомаса например е около 500 лева.....Целият проблем идва от преминаване от регулирани към свободно договаряни цени и ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО изкупуване на "скъпата" енергия от Марица 1 и 3, както и от Зелените.....! Либерализацията на пазара довежда до излишък на енергия по непазарни цени и възникване на "невъзстановими разходи"....Негативните последици влошават конкурентноспособността на икономиката и платежоспособността на потребителите, но стабилно запълват определени джобове, за сметка на същите тези потребители.....! Не виждам как едно временно правителство ще изчегърка гербераската схема за правене на пари, освен България да бъде изведена от европейската борса на енергия и да не се съобразява повече с ограниченията на ЕК т.е. да се стигне до вътрешен пазар......Това рязко ще увеличи конкуренцията и ще продават онези, които предлагат по-евтин ток.....! Вече е правено от няколко европейски държави и защо НЕ и ние.....!?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
Дедо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 9221 | Одобрение: 3841
А бре, педал смотан, колко години полЮтиците си играете с ядрената енергетика на "тука има, тука нема"... Всички около нас построиха допълнитени ядрени мощности, сал ние опаковахме наште два реактора като Триумфалната арка, по примера на родоотстъпника Кристо(бог да го прости)и сега те събират ръждата някъде край Дунава... Сега ако имахме още два нови работещи реактора, България щеше да "бълва" ток за половин Европа...
3
1
Чичкото (преди 3 месеца)
Рейтинг: 54035 | Одобрение: 3325
А КЪДЕ БЯХТЕ ВИЕ ПРЕЗ ТОЛКОВА ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ ЗАЩО НЕ НАПРАВИХТЕ НЕЩО Защото така ви  отървашеВсяка година тока се вдигаше по малко но редовно Сега вече лапачите не скат малко И ето Докато не се на власт дигайте колкото желаете
Истината преди всичко
4
2
sn1p3r (преди 3 месеца)
Рейтинг: 4568 | Одобрение: 278
каква криза с тока? Какви решения са взети от служебното правителство, които да доведат до повишаване на цените?!? Криза с тока няма, има заложен капан и нещастно стечение на обстоятелствата с цените на световния пазар. Енергийната политика на България е тотално сбъркана през последните 20+ години!
п-и-к е най-ибрикчийската медия. Ако имаше някаква журлаистическа етика, щяха да забранят недоносчето на Недялко.
4
2
ПОЖАРНИКАРА (преди 3 месеца)
Рейтинг: 82 | Одобрение: 12
ТОО НАГЛЕЦ СОЛ'ТАШАК НА ПОЖАРНИКАРa "БУДА" ☭ ЙЗТЕЧЕ В КАНАЛА И НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА Е НА ВЛАСТ.... МУ-ХА-ХА
КоР ЗА "ГEйРБ и ЧУК" ☭
4
3
ас (преди 3 месеца)
Рейтинг: 87246 | Одобрение: 18016
ако ги бяа изчегъркали нямаше да има криза на тока.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама