php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Бизнесът наема, а държавата плаща на 10 хил. безработни младежи

10.10.2014 / 13:28 4

До края на годината бизнесът ще наеме, а държавата ще плаща заплатите и осигуровките на 10 хиляди безработни младежи. Осигурени са 5 милиона лева от бюджета, които Европейската комисия ще възстанови догодина. Схемата е по европейската програма „Младежка гаранция", по която България получава 55 милиона евро, съобщава БНР, цитирани от money.bg.

Трима министри - на социалната политика, образованието и на спорта подписаха със социалните партньори Национален план за действие по европейската програма, която осигурява за всички страни членки над 6 милиарда евро.

Бизнесът е заявил, че иска да наеме близо 10 хиляди млади безработни - 6,5 хиляди на стаж и 3,5 хиляди като чираци, обяви социалният министър Йордан Христосков:

„Работните места, които са обявени, са предимно в областта на търговията, ресторантьорството, експерти по маркетинг, медицински работници, счетоводители, готвачи. Работодателите правят подбор на регистрираните в Бюрата по труда безработни и избират за тях подходящи кандидати."

Министърът на образованието Румяна Коларова призова бизнеса да сертифицира знанията, които младежите ще придобият след стажа и обясни, че министерството има средства да валидира тези нови знания. Услугата ще е безплатна за първите 10 хиляди.

„Нашето желание е средствата да отидат, за да установим качествени и устойчиви работни места с високо заплащане", коментира Божидар Данев от Стопанската камара.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал заяви:

"Разбира се, устойчиво решаване на проблема ще дойде с ръста в икономиката. Това всички много добре го разбираме."

По данни на Агенцията по заетостта през септември регистрираните млади безработни до 29 години са малко над 59 хиляди. Спрямо август техният брой се увеличава с 2 хиляди и 300. От общия процент регистрирани лица, младите са над 17 на сто. Преди година броят им е бил с над 11 хиляди повече.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Cigarata (преди 6 години)
Рейтинг: 2505 | Одобрение: -155
Прах в очите. Минимална заплата, за шест месеца. Толкова. А после? А тези над 29 години? А тези пък над 55? А тези на 60, които са толкова близо до пенсия, но толкова далеч от свободно работно място? Пак, временно замазване на дупка, вместо решения в дългосрочен план.
0
1
teodor999 (преди 6 години)
Рейтинг: 7551 | Одобрение: -649
Плаща държавата-грънци!
0
0
I10 (преди 6 години)
Рейтинг: 199 | Одобрение: 64
Дано наистина е така!
0
1
sv (преди 6 години)
Рейтинг: 836 | Одобрение: -4
АДМИРАЦИИ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik