Блинкен: Това е краят на стария световен ред. Една ера свършва и започва нова

14.09.2023 / 14:54 3

Кадър Глобал нюз

Нахлуването на Русия в Украйна е най-належащата и непосредствена заплаха за международния ред, предвиден от Хартата на ООН

"Това, през което преминаваме в момента, е повече от изпитание за стабилността на световния ред, формиран след Студената война. Това е краят му“. Такова мнение изрази държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на конференция на университета Джонс Хопкинс, предаде агенция Фокус.

По думите му, които той публикува на страницата си в Х, "агресията на Русия в Украйна е най-належащата и непосредствена заплаха за международния ред, предвиден от Хартата на ООН и нейните основополагащи принципи на суверенитет, териториален интегритет и независимост“.

Блинкен също така посочва, че "междувременно, Китайската народна република представлява по-значителното дългосрочно предизвикателство, тъй като не само се стреми да оформи нов международен ред, но все повече разполага с развиващата се икономическа, дипломатическа, военна и технологична мощ, за да направи точно това“.

Тъй като тази конкуренция се разраства, много страни преценяват своите залози. Влиянието на недържавните участници нараства – от корпорации, през НПО, до терористи, до транснационални престъпни организации – изграждането на международно сътрудничество стана по-сложно“, отбелязва държавният секретар.

"Намираме се в това, което президентът Байдън нарича инфлексна точка – една ера свършва и започва нова. Решенията, които вземаме сега, ще оформят бъдещето за десетилетия напред. Съединените щати водят в този ключов период от позиция на сила“, подчертава той.

По думите му, "нашите конкуренти имат коренно различна визия. Те виждат свят, определен от един единствен императив: запазване на режима и обогатяване. Където авторитаристите са свободни да контролират, принуждават и мачкат своите народи, съседи и всеки, който стои на пътя на тази всепоглъщаща цел.

Контрастът между тези две визии не може да бъде по-очевиден. И залогът на конкуренцията между тях не може да бъде по-висок. За света. И за американския народ“, пише първият дипломат на Вашингтон.

"Повече от когато и да било в моя живот нашата вътрешна и външна политика са напълно интегрирани. Нашето вътрешно обновяване укрепва и е подсилено от американското лидерство в света и това е мястото, където идва силата и целта на американската дипломация.

В основата на нашата стратегия е повторното ангажиране, съживяване, преосмисляне на нашия най-голям стратегически актив: съюзите и партньорствата на Америка. Ние работим целенасочено и спешно, за да задълбочим, разширим и подредим нашите приятели по нови начини, за да посрещнем определящите изпитания на тази нововъзникваща ера“, завършва държавният секретар на САЩЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Raven (преди 10 месеца)
Рейтинг: 2183 | Одобрение: 458
С коя харта на ООН сте в Сирия на петролните кладенци Усмивка
3
2
уйчо (преди 10 месеца)
Рейтинг: 93940 | Одобрение: 1445
Е вие като нахлухте в Ирак с измишльотината за химически оръжия, Афганистан, Сирия, дотук добре беше. ООНето, бимааму. Сега деменцията за инфлексна точка говори, дето не знае къде е ляво и къде дясно. Инфлексната му точка е смяната на памперса му между две насирания!
3
3
ас (преди 10 месеца)
Рейтинг: 155646 | Одобрение: 24526
този нов световен ред за който говори много ми прилича на германия преди втората световна война. само че това е много по лошо дажи хтлер не си позволяваше да реже половите органи на малки деца за да се чуства по морален.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама