Близо 1400 книги изчезнаха от лавиците на "Рапана"

11.10.2017 / 13:56 5

Снимка: Петел

Уличната библиотека на входа на Морската градина във Варна "Рапана" продължава да се радва на огромен интерес. Малки и големи избират четиво сред подредените по лавиците на конструкцията издания.

До момента дарители са оставили над 2000 книги, като при последното преброяване по лавиците на оригиналната конструкция са останали 650, сподели Боян Симеонов, един от създателите на уличната библиотека, съобщава Varna24.bg

Той допълни, че идват хора, които оставят по няколко книги и други, които сами подреждат стотици издания, затова е трудно да се проследи с пълна точност процеса. Други пък се възползват от свободния достъп и отнасят у дома колкото могат да носят. По повод на случая, при който мъж и жена бяха задигнали огромно количество книги, за да ги продават, Боян заяви, че това е единичен случай и той остава в миналото.

Създателите на оригиналния проект си позволили да махнат от лавиците на "Рапана" само няколко сектантски издания, които били преднамерено оставени там.  

Припомняме, че "Рапана" е дело на три млади момчета - Боян Симеонов, Юзджан Тургаев и Ибрим Асанов, а финансирането е по линия на Варна Европейска младежка столица от фонд "Култура" на стойност 15 000 лв. 

Идеята на младежите е създаване на улична библиотека на входа на Морската градина с иновативен дизайн, свободен достъп и зона за четене. "Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-яка, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това", коментира при изграждането на конструкцията Боян Симеонов.

Според него проектът има по-метафорично отношение към книгите и четенето.

"Ние закупихме над 250 книги като част от проекта, има хора които ни даряват 300-400 книги. Има много хора, които си вземат книги, колкото могат да носят, буквално ги грабят, но ние не можем да контролираме този процес. Разчитаме на съвестта на хората. Не е проблем това, че хората вземат книги, но е добре и да носят, за да има оборот. И е за предпочитане да носят повече, отколкото вземат", заявиха в началото организаторите.

Библиотеката ще остане на входа на Морската градина до края на октомври. Неговите създатели са в процес на търсене на подходящо закрито място, където библиотеката да бъде приютена, за да продължи да радва своите почитатели. 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
az sam rom (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
kradnah malko knige za da zapala pe4kata shileto da oderem
8
0
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Добра идея но за съжаление не е за държава като тази пълна с толкова много боклуци! Каквото и хубаво да направиш все ще се намерят такива алчни долни злобни подчовеци да развалят всичко
9
0
Бай Уй (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Поне всеки трети дето граби книги с шепи, не знае за какво служат Просто е на аванта и трябва да се възползва.
7
1
промених си мнението (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Отоплителния сезон започва,нищо чудно!!!
0
4
vi4o (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
БААААААААААААА
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама