Близо 40 % от варненските семейства не могат да си позволят почивка извън дома

14.05.2019 / 21:14 3

Снимка Булфото, архив

39.4% от жителите в областта изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома. Тези, които имат затруднения да посрещнат неочаквани разходи за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и други със собствени средства са 40.2%. Това сочат данните за миналата година, съобщават от Териториалното статистическо бюро в града, пише Фокус.

Според Националната статистика, ограничения при отоплението на жилището си изпитват 45.9% от жителите на Варна и областта. Успоредно с това 2.9% от лицата не могат да си позволят телефон, включително мобилен, 0.3% – цветен телевизор, 8.9% – автоматична пералня. 36.9% от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 46.3% от лицата не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. През 2018 година, 31.1% от населението в област Варна живее с материални лишения. Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2020” от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели.

Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност. Комбинирането на трите показателя показва, че през 2018 г. 38.9% от населението в област Варна, или 184.0 хил. лица, са били в риск от бедност и социално изключване. Стойността на показателя намалява с 8.8 процентни пункта спрямо 2017 г. по-значително при мъжете – с 12.1 процентни пункта, в сравнение с жените – 5.6 процентни пункта.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
10
n eXu s (преди 9 месеца)
Рейтинг: 187282 | Одобрение: 33037
Защото с недоразвитите си мозъци пръскат пари за кафета, цигари, алкохол и бракми! Ако не можеш да си разпределяш парите, закъдсе си тръгнал?
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
4
2
kaka (преди 9 месеца)
Рейтинг: 7557 | Одобрение: 2022
Затова пък близо 90% от Софииските могат да си го позволят.Защото и по комунистическо и сега всички работим за Софиянци,а другото сме провинция.Това го има само в комунистическа русия.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама