Близо 8000 души във Варненско сменили личния си лекар през декември

14.02.2020 / 17:23 0

7799 пациенти от Варненска област са сменили личните си лекари през декември, сочат данните на РЗОК - Варна. Извън тази бройка направилите първоначален избор на общопрактикуващ лекар (ОПЛ) в областта за същия период са 457, съобщиха от варненската структура на Здравната каса, цитирани от Dnews.bg.

 

Освен през декември, нормативните документи позволяват смяната на ОПЛ да се извърши по опростена и бърза за пациентите процедура и от 1 до 30 юни, когато не е необходимо подаване на молба в Здравната каса. Здравноосигуреното лице разпечатва от официалния сайт на НЗОК регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар  (адрес: www.nhif.bg, меню „За гражданите”, подменю „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар”). Пациентът вписва личните си данни и с попълнената регистрационна форма и здравноосигурителната си книжка отива при избрания нов личен лекар. Изборът се смята за осъществен от момента, в който двете страни положат подписи под регистрационната форма.

Нормативните разпоредби позволяват да бъде избран нов личен лекар по всяко време на годината при смяна на настоящ адрес на пациента, както и при евентуално прекратяване на практиката на общопрактикуващ личен лекар, независимо от причините за това. 

В установените нормативни срокове всеки здравноосигурен гражданин има право и на онлайн избор на ОПЛ - първоначален, временен или постоянен. Той може да се извърши лично от пациента или от негов родител/настойник. За целта здравноосигуреното лице трябва да влезе в собственото си електронно здравно досие (на официалната страница на НЗОК) посредством Уникалния си код за достъп (той може да бъде получен лесно и бързо в РЗОК - Варна) и да отвори меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществи избора си на ОПЛ чрез съответната регистрационна форма. Тя трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигурения или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама