Bloomberg разказа за 75-годишния Йоргос, който емигрира в България, заради "мизерната" си гръцка пенсия и си живеее царски

09.11.2018 / 08:55 7

За емигриране на гръцки пенсионери в България, за да могат да оцелеят със мизерните си пенсии, пише Bloomberg, цитирано от "Труд".

Гърция е сред дестинациите за други Европейци пенсионери, но нейните граждани, които видяха техните пенсии да се отрязват, най-малко 20% поради продължаващата криза, гледат да прекарат последните си години при най-евтиния си северен съсед на ЕС. И с са радостни, че са взели това решение, след като пенсионерите отново се намират на прицел на поредният сблъсък на Гърция със кредиторите” отбелязва агенцията.

За пример се посочва 75-годишния вдовец Йоргос от Солун, който си събира нещата и заминава за София, където живее „като цар”, както казва, с пенсия от 800 евро.

„Естествено съществуват трудности свързани с приспособяването и приятелите. Но с парите, които имам мога да се връщам често в Гърция и имам възможност да пътувам”, казва той. Гръцки пенсионери си събират багажа и емигрират в България, където жизненият стандарт е най-ниският в ЕС – миналата година бе наполовина от този в Гърция, според данни на Eurostat.

В София бензинът струва 1,15 евро литър, в Атина приблизително 1,60 евро. Билетът в метрото е 80 цента, докато в Атина 1,40 евро. А сметките за ползване на мобилен телефон са наполовина от тези в Гърция, коментира Bloomberg.

Общо взето животът е с 30% по-евтин от Гърция, ако изберете да живеете в София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села животът е още по-евтин”, констатира и г-н Йоргос.

България се надява през Юли идващата година да бъде приета в ERM-2, преддверието на еврозоната, въпреки че инфлацията стигна 3,6% през. Но дори и това увеличение на цените не притеснява особено Гръцките пенсионери. 71- годишния Никос от Атина, чиято пенсия бе орязана с 45% по време на кризата „и може да влезе в действие и друга ножица, ако кредиторите задължат правителството на Ципрас да предприеме нови отрязвания” е категоричен, че остава в България, за да оцелее. „Продължавам да живея много безгрижно, след като цените на всички блата и услуги са много по-ниски от тези в Гърция. Рядко вече идвам в Атина. Често ме посещава моят син, който винаги намира и купува неща, които са по-скъпи в Гърция”, казва той.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
ПАВЕЛ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Обаче има един въпрос: Къде да емигрират българските пенсионери...? Въпрос, без отговор.....за съжаление...
11
0
1 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ИНТЕРЕСНО КОЛКО ПЛАЩА ЗА КВАРТИРА????? ПЛАЩА ЛИ ЗА ЗДРАВНИ УСЛУГИ, ИЛИ ТЕ СА ЗА НАША СМЕТКА??? А И МОИ ПРИЯТЕЛИ, ЖИВЕЕЩИ В ГЕРМАНИЯ КАЗВАТ, ЧЕ ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ У НАС СА ПО-СКЪПИ ОТКОЛКОТО В ГЕРМАНИЯ...
2
2
УЗАКИ СУВЛАКИ СИРТАКИ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЛИПОН И ХУБАВИС КУРВИС ИМАС ЗА 20ЕВРО
10
2
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 147027 | Одобрение: 57137
Bloomberg, кои са те......Еврейска частна компания създадена в началото на 80те в Ню Йорк, САЩ.......Представлява огромен финансов пазар на данни и друга информация, с доходи над 10 милиарда годишно.......Еврейска частна компания......С това започнах и с това ще свърша.......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
2
Веско (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това е чудесно, защото проблема у нас е все по-свития пазар. Ако повече пенсионери от Европа идват да си харчат тук пенсиите услугите ще живнат. Обаче за тази цел са необходими две базови за една държава неща: сигурност и комуникации. Точно това ГЕРП упорито избягва да осигури. 
12
1
ай сиктир (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
колко да му е мизерна пенсията на данаеца. минимум 650 евраки. тука е 100 евраки. открийте разликата ПЕДАЛИ от блумбърг
18
1
ай сиктир (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
педалите от блъмбърг не казват нито дума за мизерията в България. Пак се получава -болен здрав носи
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама