Богът на танца Владимир Василиев: Малката велика България организира първия в света Международен балетен конкурс, а сега той се отлага

10.02.2020 / 08:07 5

Обявиха дарителска сметка за спасяване на мероприятието

Единственият носител на Гран при от Международния балетен конкурс във Варна – балетната икона Владимир Василиев, написа емоционално писмо до организаторите на конкурса по повод отлагането на издание 2020, в което казва, че все по-малко компетентни хора идват на власт.

29-ият Международен балетен конкурс - Варна, планиран за 15-30 юли 2020, беше отложен от едноименната фондация организатор. Недостатъчно спонсорство и дарения са причината да не бъде възможно финансирането на Първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на световното танцово изкуство. Отлагането на тазгодишното издание на най-очакваното събитие в балетния свят - Международния балетен конкурс - Варна, предизвика възмущение сред артистичната общност не само у нас, а и в чужбина. Във фондацията пристигна писмо от един от най-великите балетисти на ХХ век – Владимир Василиев – легендарният носител на единствената в историята на Варненския конкурс присъдена Голяма награда, наричан Бога на танца.


 

Ето съдържанието на откритото писмо: 

До организаторите на Международния балетен конкурс Варна

Соня и Димитър Димитрови 

Откакто научих за отменянето на Международния балетен конкурс във Варна, не ме напуска усещането за надигащо се всеобщо безумие. Светът се побърква. По-точно хората, от които зависи „светлото бъдеще“. Техните постоянни изявления за братство между народите, за мир и дружба, за процъфтяване на нациите и единство в името на мира в целия свят са станали нищо незначещи празни фрази. 

Все по-малко компетентни хора идват на власт и все повече те приличат на кресливи играещи деца, непознаващи своето минало, но уверени, че именно от тях започва новата ера. Но животът върви и логиката ми подсказва, че на тяхна смяна идва ново поколение, възпитано от предходното и още по-опасно. През цялата история на нашата земя, културата, за която политиците говорят мимоходом и между другото, в трудните моменти от развитието на човечеството винаги е спасявала от хаос и разрушение. Гордост за всяка нация, дори за най-малката, е била и си остава самобитната култура. Културата винаги във всички времена е обединявала хората. Невежеството винаги е разрушавало. 

Аз винаги ще помня 1964 година. За пръв път в историята на танца малката велика България организира и проведе първия в света международен балетен конкурс. Показа и даде пример на целия свят как може и трябва да се провежда политиката на обединение на народите. За България говореше целия свят.

И какво? Нима по онова време България беше по-богата страна, незнаеща къде да дене изобилието от средства? В продължение на половин век всеки две години Варна ставаше световен център на танцовото изкуство. Най-добрите балетни артисти, най-добрите хореографи, най-добрите педагози смятаха за чест участието в този конкурс. Може би сега твърде много конкурси са се нароили по белия свят? Може би! Но Варненският е единствен и неповторим, той е първият! Неговите основатели и участници влязоха като герои в световната история и в културата на България! Чест и слава! Сега „днешните герои“ закриват тази славна страница. Така ми се иска да кажа: опомнете се!!! Помислете за културата и за своето място в нея! 

P.S. Много бих искал това писмо да бъде чуто от хората, от които зависи съдбата на конкурса. 

Ваш Владимир Василиев,

Народен артист на СССР

Притежател на Гран при от Конкурса във Варна през 1964 г.

Председател на журито на конкурса във Варна през 2008, 2014, 2016 и 2018 г.

Дарителската сметка в подкрепа на Международния балетен конкурс Варна е обявена на сайта на конкурса:

https://varna-ibc.org/bg/konkursat/podkrepete-mezhdunarodniya-baleten-konkurs-varna/

Международният балетен конкурс - Варна е първото в света професионално балетно състезание, послужило за модел на всички следващи големи конкурси. От създаването му (1964 г.) на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3150 участници - балерини и балетисти от над 38 страни. Били са удостоени с лауреатски звания и отличия над 350 танцьори от 32 страни. 

Балетната Олимпиада е единственото голямо професионално състезание, което се провежда на открита сцена – живописния Летен театър на Варна и има най-трудния регламент сред всички конкурси. Създаден, за да открива и лансира младите балетни дарования в света, конкурсът дава огромен тласък в развитието на световното изпълнителско и хореографско танцово изкуство и поставя началото на конкурсното движение в балетното изкуство. 

Най-ярките звезди на световния балет през последните шест десетилетия са лауреати на Варненската балетна Олимпиада: Владимир Василиев, Наталия Макарова, Наталия Бессмертнова, Екатерина Максимова, Михаил Баришников, Дмитрий Симкин, Иван Василиев, Ева Евдокимова, Патрик Дюпон, Фернандо Бухонес, Йоко Моришита, Силви Гилем, Максимилиано Гера, Аньес Льотестю и Хосе Мартинес, Владимир Малахов, Раста Томас, Роландо Сарабия и редица други. 

Международният балетен конкурс във Варна даде силен тласък на развитието и на българския балет. Той е единствена възможност от толкова висок клас за нашите артисти, педагози и хореографи да обменят умения и талант с най-добрите от цял свят. С медали своята класа са потвърдили големите български имена на танца Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, Евгения Кръстева, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Мария Илиева, а в по-нови времена - Диляна Никифорова, Вяра Начева, Калина Калчева, Бойко Досев, Александър Александров и др. 

В дните на конкурса безценния си опит с най-младите дарования споделят утвърдени педагози и балетни артисти, които преподават в Международната лятна балетна академия. 

За да бъде съхранено това значимо събитие, което изгражда културния образ на България и Варна по света, през 1992 г. доц. Емил Димитров заедно със съмишленици създава фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”. Тя вече близо 30 години се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на мащабното състезание - набира средства за неговото реализиране единствено благодарение на своите спонсори, дарители и рекламодатели у нас и в чужбина.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
хехе (преди 4 години)
Рейтинг: 2872 | Одобрение: 1482
то е простичко решението. на конкурса му трябва долу-горе 500 - 600 хил. лева за да се проведе. община Варна е заделила миналата и тази година по над 1 милион за чистене на сняг. а то сняг няма. вместо да се чуди как да ги даде на фирмите "усвоителки" за нещо, което така или иначе не са свършили, по-добре да ги прехвърли на балетния конкурс, че да не се излагаме (за пореден път)...
5
0
MrBean (преди 4 години)
Рейтинг: 134262 | Одобрение: -1888
"Богът на танца"!!! Ако имах такива пари лично щях  анонимно да ги дам.  Ами общинарите що не видим какви коли карат и и какви активи управляват,то не е Янкостаневци,не е Балачевци,все едно котило слуги на бога на крадците,айде Геша почвай ги! 
4
0
Шопа (преди 4 години)
Рейтинг: 6215 | Одобрение: 1230
ПРИ ТОЛКОВА МНОГО БОГАТИ ХОРА, СЪС САМОЛЕТИ, С ЯХТИ И.... СРАМ И ПОЗОР!!!! КАКВИ ЗАПЛАТИ ИМАТ ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ, ОГРОМНОТО ЗА БЪЛГАРИЯ КОЛИЧЕСТВО ДЕПУТАТИ -240 , КОГАТО САМО 40 ОТГОВОРНИ , ОБРАЗОВАНИ, СПЕЦИАЛИСТИ И БЪЛГАРОФИЛИ БИХА СВЪРШИЛИ РАБОТА. И НЯМАМЕ ПАРИ....
5
0
4udovi6teto (преди 4 години)
Рейтинг: 36500 | Одобрение: 9445
Државата няма да даде пари, Айки, защото се управлява от ненаситни лакомници, които изобщо не ги е еня за културата. А културата във Варна се ръководи от една директорка - безхаберница. :errm:
Валери Станков
8
1
айки (преди 4 години)
Рейтинг: 24200 | Одобрение: 7685
    държавата да даде парите.....ако трябва от депутатските заплати ще вземе.......

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама