Богомил Манчев, "Булатом": АЕЦ Белене е начин да си осигурим енергийния микс за в бъдеще

30.06.2020 / 20:34 0

Кадър: БНТ

Проектът АЕЦ "Белене" никога не е спирал по технически причини. Причините са били политически. Сега има всички предпоставки той да бъде осъществен, каза председателят на "Булатом" Богомил Манчев, който гостува в студиото на "Още от деня" по БНТ.

Манчев коментира създадения наскоро руско-френско-американски консорциум от компаниите “Росатом”, “Фраматом” и “Дженерал Електрик”, който ще кандидатства за строежа на АЕЦ "Белене". В надпреварата ще участват още две компании - китайска и южнокорейска, като най-гореща се очаква да бъде конкуренцията между китайската фирма и международния консорциум.

Енергийният експерт изтъкна редица фактори, които определят съвременната ядрена енергетика като най-перспективна от гледна точка на изискванията за чиста енергия. Манчев обори радетелите за газовата енергетика с цифри, които доказват, че освен ядреното, няма друго гориво с по-ниски вредни емисии. Нещо повече, ядрената енергия излиза и най-евтина, като при това може да ни осигури необходимия енергиен микс.

Относно перспективата да имаме нов АЕЦ Богомил Манчев очерта времевия хоризонт 2029-2030 г. Експертът подчерта, че нов технически проект не е необходим, а лицензите и останалите процедурни елементи на проекта за строеж продължават да бъдат валидни. Нужни са само някои незначителни допълнения или осъвременявания от гледна точка на нормативни промени, настъпили в годините.

Манчев беше категоричен, че стрес тест на площадката е направен и той е дал много добър резултат - 40% запас за сеизмичност. На "зелените" критици той отговори, че употребеното ядрено гориво, ще се съхранява в специални, вече лицензирани, контейнери на площадката на централата в продължение на 100 години. Защо? Защото то не е отпадък, а суровина за ядрената енергетика от ново поколение.

По прогноза на специалиста проектът може да бъде готов до 2,5 години, за да започне строителството на АЕЦ-а.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама