Боинг обещава да въведе софтуерни подобрения, след последните катастрофи

15.03.2019 / 20:56 2

В скорошно съобщение, американския аерокосмически гигант Боинг обеща софтуерни подобрения за всички самолети от модела Боинг 737 Макс, съобщават от Futurism.


Това обещание идва, след като два самолета от модел 737 Макс 8 наскоро привлякоха световното внимание, участвайки в катастрофи - едната през октомври на индонезийската авиокомпания Lion Air със 189 жертви и втората 4 месеца по-късно на Етиопските Авиолинии с повече от 150 загинали.

Точната връзка между смъртоносните инциденти и софтуерните ъпдейти остава неясна, но историята подчертава неприятната истина, че сме оставили голяма част от контрола на съвременните самолети на компютърни системи, което на практика означава, че малка грешка или хак в системата може да застраши много животи.

От Боинг подчертават, че новото подобрение, е "създадено, така че да направи вече безопасния самолет още по-безопасен." Конкретно, то включва преразглеждане на много ключови контролни системи: "Подобрените правила за контрол на полета включват и данните за ъгъла на атака (АОА) и ограничава командите на стабилизирането в отговор на погрешно разчитане на ъгъла на атака."

"Подобрените правила за контрол на полета на модернизирания автопилот включват и данните за ъгъла на атака на опашните хоризонтални плоскости (АОА) и ограничава командите на екипажа в стабилизирането в отговор на погрешно разчитане на ъгъла на атака на опашните хоризонтални плоскости от автопилота."

Авиационни експерти са открили, че пилотът на борда на индонезийския самолет е трябвало да се пребори с "погрешно отчитане на сензора за ъгъла на атака на опашните хоризонтални плоскости," съобщава The Guardian.

Детайлите около втората катастрофа все още се уточняват.

"Боинг скърби силно за загубата на Полет 610 на Lion Air, която тежи на целия ни екип и изказваме най-искрените си съболезнования и съпричастност към семействата и близките на загиналите на борда", се съобщава още в изявлението на Боинг.

Като директен отговор на двете катастрофи, някои страни по света, включително Великобритания, Сингапур, Германия, Оман и Австралия забраниха на авиокомпаниите да летят със самолети Боинг 737 Макс 8.

Федералната Авиационна Администрация на САЩ (The Federal Aviation Administration (FAA)), съобщава в Туитър, че "отблизо следи развитието" по случая с катастрофиралия самолет на Етиопските Авиолинии.

Междувременно след авиокатастрофата в Етиопия се наложи всеобща забрана за полети с този модел машини в небето над Европа, България също затвори небето си за самолети „Боинг 737 Макс”.

Ангел Борисов, който е експерт по разследване на самолетни катастрофи, заяви пред БТВ, че проблемът с "Боинг 737 Макс 8" е в иновативната му автоматична система за стабилизация за режимите на полета.

„При излизане от строя на тази система или на нейните датчици, системата продължава да дава грешни сигнали и той изключвайки автопилота, работи и в ръчен режим т.е той не е в състояние да я елиминира”, обяснява инж. Ангел Борисов.

Според авиоинженер Валери Балиев, бивш служител на ДП-РВД, причините са комплексни.

„Както във всяка авиокатастрофа са се съчетали много фактори, но автопилотът е основният проблем. На Боинг 737 Макс 8 е монтиран супер автоматичен автопилот, какъвто няма на никой друг самолет досега. И при екстремна ситуация се противопоставя на командите на екипажа.”

„Според мен е имало и претоварване на самолета, на което автопилотът не е могъл да реагира адекватно и е попречил на действията на пилотите”, заключава Балиев.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
2
Морски (преди 2 месеца)
Рейтинг: 18072 | Одобрение: 6002
Направо да връщат старата,добра система с която 737 направи милиони полети безаварийно.Аман от тези усложнения и сензори!
3
1
robotron2000 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 22538 | Одобрение: 5053
боенг прави подобрения, за проблеми които според него не съществуват :wassat: това е интересно

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама