Борбата за дюнера продължава: Какво мислят у нас?
Снимка: Пиксабей
Продължава кулинарният международен спор турски или германски е дюнерът. И двете страни настояват да впишат дюнер-кебапа като свое ястие със защитен статут.
Покрай многото арабски дюнери в София има и турски. Турците вярват, че оригиналната рецепта на дюнера е тяхна. информира bTV.
„Имате месо, което е с телешко и агнешко месо, смесено е. Предлагаме порцията с гарнитура - булгур, ориз, салата, печен домат и люта чушка“, казва Златка Рауф, която е управител на турски ресторант у нас.
През 70-те години на миналия век с отварянето на Германия за гастарбайтери от Турция, турските готвачи, заминали на работа в Германия, започнали да увиват дюнер кебапа в питка.
Днес дюнерът в питка е една от любимите храни на германците. На година те харчат за дюнери два милиарда евро и вече гледат на дюнера като тяхно германско ястие.
„Аз не виждам, че трябва да има нужда от спор, абсолютно всички знаем, че дюнерът е от изток, оттам е дошла рецептата“, казва Златка.
Ако Турция успее да защити дюнера като свое ястие, тогава дюнер кебапът ще се продава в Европа под друго име.
Турция и Германия имат шест месеца, за да решат спора помежду си, след което Европейската комисия ще вземе решение чий е дюнерът - на Турция или на Германия.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!