Борислав Сандов: Ако нямаме декарбонизация, губим над 10 милиарда лева

17.01.2023 / 18:15 3

Стопктадър бТВ

Бившият екоминистър коментира актуалната тема с въглищните централи.

Ако нямаме декарбонизация, губим над 10 милиарда лв. Това заяви в интервю за предаването „Лице в лице“ бившият екоминистър Борислав Сандов.

„Ще има и наказателни процедури срещу България. България плаща със здравето, със здравни разходи. Европа върви към задължително затваряне на въглищните централи. Въпросът е кога“, категоричен бе той.

Неговото мнение е, че предоговаряне на Плана за възстановяване с Европейската комисия в частта „Енергетика“, е невъзможно. „Повечето централи ще трябва да модернизират значително своето производство, да не изгарят въглища, а например газ. ЕК няма да се съгласи не защото е обект на някакви аргументи, а защото е обект на регламенти, на вече установени правни рамки“, аргументира се Борислав Сандов.

По думите му, със случващото се около въглищните централи развитието на България ще се забави и може да се стигне дотам, че не само вече да не сме износител, ами да внасяме евтина електроенергия за вътрешно потребление. „Ставаме заложник на това една конкретна индустрия да работи“, смята Сандов.

„Намаляваме емисиите до 2026 г., не затваряме централите. Европа се намира в изключително динамична енергийна трансформация. България иска да остане на последния чин като лош ученик и да казва, че няма да спазва правилника“, коментира още бившият министър, пише novini.bg.

Според него, не войната в Украйна, а климатичните промени са най-голямата криза, която застрашава съществуването на цялото човечество. Той даде пример с наводненията в Карловско, които по думите му са бедствие, причинено от климатичните промени.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 340460 | Одобрение: 54690
Кроне, не са ти ясни някои неща от производството на електроенергия явно.....Не е възможно да спреш въглищните централи ВЕДНАГА, главно заради потреблението и после заради заетостта на хиляди хора работещи в мините.....В световен мащаб процесът се извършва бавно с преоборудването на централите за работа с газ и преквалификация на работниците в мините.....Друг е въпросът, че щяхме вече даа имаме два работещи реактора в Белене, ако Бойко не се беше навел и хванал за палците на Европата ......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
7
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 80437 | Одобрение: -8713
Точно тала - всички тия централи, които бълват отрови и от които толкова хора получават емфизем (а той е ужасна болест, повярвайте ми), трябва да се затворят - незабавно! Гняв
Марио Кроненберг
4
1
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29749 | Одобрение: 5214
Кой подписва бе сега цялото имущество на хюмнетата дето са подписвали , на тъщите и децата и роднините може да се проследи ако има и един незаконен лев

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама