Борисов: Има телевизии, които въобще не бих искал да ги гледам, нямам ги на програмата дори

30.01.2015 / 19:35 5

Има телевизии, които въобще не бих искал да ги гледам, нямам ги на програмата дори. Това каза премиерът Бойко Борисов, който присъства днес на среща с Американската камара на тема "Приоритети на българското правителство през 2015 година: Политики и мерки за икономически растеж, привличане на инвестиции и изпълнение на оперативни програми". Атмосферата се разгорещи, когато дойде ред на въпросите на Илиана Беновска от радио "К2", пише "Блиц". 

Ето откъс от думите на Борисов:

Бойко Борисов: Всеки журналист може да напусне издателството, където работи, ако е добър журналист веднага, има толкова много, може да отиде и да работи каквото поиска. Каквото пожелае може да си говори, Беновска може да пита накъдето каквото й хрумне и никой не я е спрял! Винаги съм се молил накрая да ти дадат, за да не излезе ..., с една дума! Това е силно преувеличено, защото не е така, не мога да се съглася с него. Напротив, в други държави, и то много по-напред в класацията, има теми, по които не биха написали, и там цензурата е по-сериозна. Ние, като държава, нито се месим, нито ще се месим, още повече, че в България всяка медия се знае на кого е, не е тайна да кажеш кой стои зад „Капитал”, или зад „Телеграф”, или „Труд”, няма значение кой вестник, давам просто произволни примери, нямам отношение към никого, всеки знае. И като провериш и електронните сайтове към тях веднага разбираш кой им е врага, какво се цели, но това не става с наше съдействие или бездействие. Как да се намесим, какво да направим, да ги затворя? Знаете ли какъв вой ще се вдигне до небето? Хората и пазарът регулират всичко. Като прочетеш 5 пъти поред една лъжа, спираш да го купуваш. Те в мое лице са загубили читател, като загубят, и затова тиражите падат, бракът е огромен, кой губи, те губят с тази политика. Има телевизии, които въобще не бих искал не да ги гледам, а нямам ги на програмата дори. Това е мое право, това си е мое право на гражданин и всеки има това право. Тогава как ще се издържат те? Дотации, дотации, дотации, но в един момент парите свършват и приключват. Така че не съм съгласен с оценката. Няма нещо, което аз за себе си да не съм чул, да не съм прочел и сигурно 15-20 дела водя. Това е пътят, как да се намесим, с кое? Частна собственост, има журналисти, които искат да стоят на заплата, пишат, ако не искат, тогава напускат и отиват в друг вестник, в друго списание, в друга телевизия или друго радио. Ако е една телевизия или едно радио, тогава да, но те са 200. Друг е въпросът, че се препечатва от жълти сайтове в еди-какво си, тогава казват „както пише еди-къде си” и не можеш да го осъдиш за това. Както пишат, той го цитира – ами излез го кажи, като смяташ, че е истина, ама той не! Кажи Беновска, чувам те аз! Дайте микрофона на Беновска, да не се разхожда тук пред мен!

Илиана Беновска: Благодаря Ви, г-н министър-председател! Вие пак показахте, че умеете да общувате не само с бизнеса, но и с медиите, оттук нататък, ако някой е имал съмнение, че Ви чакат велики дела, сега вече май никой няма съмнение. Настоявах да задам въпрос, защото Вие направихте много важно заявление, което направи на нас, журналистите, изключително впечатление. Вие използвахте, по-скоро Вие избирате този форум на Амчам, за да направите заявление, че България започва да се отнася към себе си с повече уважение и с повече изисквания към партньорите, казахте за „Турски поток”, защо натовска държава ни изземва практически на нас „Южен поток”. Казахте, че американският бизнес трябва да служи за пример, това никой министър-председател на такива срещи не го е изричал. Заявихте отношенията ни с Русия и също така заявихте отношенията ни с ЕС на повече уважение към България. Можете ли да обясните, като си пийнете водичката, чашка няма ли да му донесете?

Бойко Борисов: Не, не дава докторката!

Илиана Беновска: Добре, а може ли наистина, вън от шегата, да ни обясните, какво се е променило и във Вашия профил на министър-председател от миналия мандат и какво се е променило в реалностите Америка-България и Русия-Европа, за да заставате Вие на такъв ясно определен за пръв път в най-новата ни история, подчертавам го пак, курс на ясно поставяне на взаимоотношения на равнопоставеност, досега никой министър-председател не го е правил? Благодаря Ви, наистина очаквам отговор!

Бойко Борисов: Моят подход винаги е бил такъв, а и за радост на нашите американски и европейски партньори също е такъв. Защото от това, което се случи в Гърция, повтарям, ни най-малко не искам да коментирам избора на гръцкия народ, той е суверенен, така са си избрали, така правят, ще видим за добро или за лошо, предстои. Но факт е, че когато не се съобразяваш с народа си, нищо добро не очаква една страна и това е поука за всеки един политик. Не можем да кажем, че даден проект за едни е лош, а за други е добър. Даваш конкретен пример кое е добро и кое е лошо. Неслучайно и на гръцкия форум, преди една седмица тук бяхме с близо 120 гръцки компании, по същия начин на всички техни въпроси съм отговорил по същия начин. С една дума – партньорството е от две страни. Както американците казват – за танго трябват двама. Как да те носят под мишница непрекъснато и да казваш – ние танцуваме, нали така? Трябва да танцуваме заедно! Ако искат – добре дошли са, спазваме всички правилата, показваме пример за прозрачност, за подкрепа, за партньорство, благодаря! 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
kris (преди 8 години)
Рейтинг: 270695 | Одобрение: 34855
той е зает човек и всичкото си свободно време отделя за да допрочете " винету"..........каква телевизия ?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
8
Svetla Nikova (преди 8 години)
Рейтинг: 227 | Одобрение: -118
I az ne gi gledam televiziite koito te davat po cial den ot sutrin doi vecher tapata ti mutra
4
2
Losh (преди 8 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Тези които не подкрепят ГЕРБ ли ?
1
0
corector (преди 8 години)
Рейтинг: 5901 | Одобрение: 2641
Бас държа, че номер 1. в игнор листата му е Алфа ТВ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама