Борисов: Старозагорци ще ходят на кафе в Истанбул за 2 часа

28.05.2015 / 17:16 7

Скоро старозагорци ще ходят на кафе в събота и неделя до Истанбул за два часа, каза министър-председателят Бойко Борисов в Стара Загора, пише "Сега". 

Днес той откри в Стара Загора новия зaвoд за производство на автомобилни уплътнения на международната компания "Стандард Профил груп", в който ще се реализира иновативна концепция за хибридно капсулиране на автомобилни уплътнения. Инвестицията в новата производствена база, оборудвана с най-добрите технологии, е 10.5 млн.евро. Модерният завод е на площ от 10 300 кв.м. В момента в завода работят 1050 души, но се планира постепенно увеличение на персонала до 1500 човека до края на 2016 г., съобщават от старозагорската община.

"Инфраструктурата като се изгради, идват инвестициите", каза Борисов и добави, че така се вдига икономиката. "Сега пускаме единия лот на "Марица", в рамките на месеци, като свърши археологията, магистралата ще бъде готова", обеща той. По думите му, като бъде завършена, скоро старозагорци ще ходят "на кафе в събота и неделя до Истанбул за два часа". Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, от която България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски средства. Той каза още, че се изгражда скоростната ж.п. линия Пловдив – Свиленград, в която са вложени 700 млн. лв.

"Доволен съм, че правителството изпълнява в пълния си обем всички европейски програми. Затова е този ръст на икономиката от началото на годината, защото има такива заводи, има и работни места", каза още премиерът.

В новия завод ще се произвеждат уплътнения за "Опел Астра", най-новия модел на General Motors. Основни клиенти на фирмата са световни автомобилни гиганти като: "Фолксваген", "Фиат", "Рено", "Даймлер" и др.

На церемонията по откриването присъства и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, който благодари на Борисов и на цялото правителство за визията, която имат за общо бъдеще с Турция, за изграждане на обща зона за благоденствие. "България е най-важната и с най-голямо предимство от съседните ни страни", каза той.

Целият производствен обем на компанията за Европа, ще се предоставя от старозагорския завод, увери главният изпълнителен директор на "Стандарт профил" Турхан Семизер. 

Следете 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
anonim (преди 5 години)
Рейтинг: 912 | Одобрение: 207
Хмм... С колко км в час трябва да карат за да стигнат за два часа?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама