Борисов: Валутният борд няма да падне. Цените няма да се вдигнат

28.01.2020 / 11:33 5

Няма да се повишават цените, след като България влезе в Еврозоната, каза премиерът Бойко Борисов на 14-ата годишна среща на бизнеса с правителството в София.

"Ще влизаме там в този курс, който е днес", изтъкна той и отбеляза, че валутният борд също няма да падне.

Борисов добави, че се полагат всички усилия в края на април България да влезе в чакалнята на Еврозоната и Европейския банков съюз (ЕБС). Според Борисов това ще даде гаранции, че повече няма да фалират банки в страната ни. Той допълни, че това означава, че повече България няма да бъде поставена под риск. "Това означава, че ще участваме във вземането на решения", заяви още Борисов, цитиран от БТА и БГНЕС.

Целта на Наредба Н-18, която влиза в сила от 31 януари и по която данъчните ще имат достъп до данните на търговците, има за цел да излезе сивият сектор на светло. Но когато се налагат правила, това не се харесва, коментира премиерът Бойко Борисов по време на 14-ото издание на годишната среща на бизнеса с правителството, пише "Дневник".

"Когато държавата тръгне да изпълни совите функции, изведнъж става голям проблем", посочи той по повод протестите на бизнеса, че в наредбата не са съобразени ред специфики на различните видове бизнес и уредбата ще затрудни и оскъпи ненужно работата им.

Борисов обясни, че целта на наредбата е всички продажби да стават с касова бележка. "Не искате да имате наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате доматите, краставиците и месото, добре. Ще разпоредя и ще оттеглим наредбата, и утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим от двете, за да не ни обвинявате", попита Борисов.

Премиерът посочи, че навсякъде в Европа се издават касови бележки при плащане. В колко ресторанта в София ви дават касови бележки? И в същото време искаме инфраструктура, чартърите на туристите да платим, посочи той.

Борисов обяви, че всички българи плащат допълнителната такса по магистралата към Солун, а в страната е проблем да се въведе тол-системата. Сиреч тук трябва да е без пари, в Сърбия, Гърция и Македония може да си платим, но тук не може, защото държавата ни е длъжник. Въпрос на избор. В единия случай се отчита голям сив сектор, така свикваме да работим, продължаваме така", посочи премиерът.

Другият начин е да наложим правила, които не се харесват по простата причина, че онлайн ще ти видят оборота. Като направим проверки с данъчните, едни сървъри са в Макао, други в Шанхай. Е това искаме да хванем, за да може да има повече пари за пенсии, за доходи и всичко останало, обяви премиерът.

Наивната аргументация на хотелиерите и ресторантьорите за пречките, които им създава новата наредба, убеждават финансовия министър Владислав Горанов, че наредбата трябва да работи.

"Все още не съм разбрал къде е проблемът. Ако наредбата прави така, че те трябва да вдигат цените, ме кара да мисля, че са изграждали своя бизнес модел на гърба на държавата и вече няма да могат да крадат ДДС. Кара ме да съм повече уверен, че по-ясни правила ще дадат повече справедливост, а някои бизнес модели, изградени на кражба на ДДС, ще спрат да съществуват или ще трябва да се променят. Не мисля, че този бизнес има проблем, наивните им обяснения ме карат да мисля, че наредбата работи", каза финансовият министър.

Посочи, че от влизането в сила на наредбата не може да следва повишение на цените. То може да се получи от това, че бизнесите ще излязат на светло. Единственото реално притеснение, което виждам, е НАП да не налага репресии при маловажност на случая, обяви финансовият министър.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
:) (преди 3 седмици)
Рейтинг: 10083 | Одобрение: 4573
Хахах, Бойко, пак обещаваш и после пак нищо от обещаното не се случва. Колко типично за ГРОБ и за теб. След година ще кажеш - не съм го казвал. 
4
0
gugutka (преди 3 седмици)
Рейтинг: 47717 | Одобрение: 21577
Един мангал е по-малко нагъл от този предател.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
5
0
айки (преди 3 седмици)
Рейтинг: 13397 | Одобрение: 5617
 като те знам колко си компетентен и как лъжеш........не искам да вярвам....
6
0
Blue hills (преди 4 седмици)
Рейтинг: 25116 | Одобрение: 11881
Ей, кретен, ти и световните пазарни механизми ли определяш вече??

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама