Борисов покани у нас проф. Угур Шахин - бащата на РНК ваксината

22.03.2021 / 18:23 5

снимка Булфото

Премиерът Бойко Борисов отправи покана към създателя на РНК ваксината срещу коронавирус проф. Угур Шахин. Идята му е да види работата на българското предприятие за ваксини БулБИО отправи премиерът Бойко Борисов. Той разговаря по телефона с проф. Шахин, създателят на германската фирма "Бионтех", която заедно с американската компания "Пфайзер" разработи една от първите ваксини срещу коронавируса в света. Проф. Шахин и съпругата му са създатели на ваксината на Пфайзер, предаде "Стандарт".

„Повратният момент в битката с COVID-19 e създаването на ваксините. С тяхна помощ можем да се справим с пандемията и да си върнем свободата, която вирусът ни отне. Благодаря Ви за дадената надежда и възможност отново да имаме предишния начин на живот“, каза  Борисов на проф. Угур Шахин.

Българският премиер изтъкна, че основното предизвикателство днес е ваксините да бъдат достъпни за всички граждани не само в Европейския съюз, но и в световен мащаб. „Защото никой не би бил в безопасност от коронавируса, докато всички не сме защитени“, посочи Борисов, съобщи правителствената информационна служба. Премиерът силно приветства германския учен за изключително високотехнологичното откритие, каквото представлява създадената от „Бионтех“ ваксина, базирана на информационната РНК. Борисов подчерта, че все повече български граждани проявяват желание да бъдат ваксинирани, тъй като са убедени в ползите от имунизацията, която спасява живота и препитанието на хората.

В хода на разговора премиерът Борисов отбеляза пред проф. Шахин, че България има дългогодишни традиции в производството на лекарства и ваксини и покани германския учен и екипа му да посетят България, за да се запознаят с дейността на БулБио - НЦЗПБ ЕООД. Дружеството, което има над 130-годишна история и чийто принципал е Министерството на здравеопазването, разполага с производствена номенклатура от 500 вида продукти.

Премиерът Борисов изтъкна лидерските позиции на БулБио в производството на БЦЖ ваксината, която доставя за страни от цял свят.

„Силно впечатлен съм от откритието, което направихте със създаването на информационна РНК ваксина. България е готова да ви окаже широка подкрепа и сътрудничество за научните изследвания и разработки, които извършвате“, обърна се министър-председателят Борисов към проф. Шахин. Премиерът бе категоричен, че опитът на страната ни в производството на лекарства, ваксини и фармацевтичните заводи в България са отлична база за създаването на иновации в медицината, включително и за екипа на проф. Шахин.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
vladimir (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3213 | Одобрение: 683
абе толуп,този не ти е на нивото,чел е много повече книжки от тебе
3
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 243869 | Одобрение: 27604
Що кани само бащите бе....Кога ще покани майките.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 104073 | Одобрение: -572
Той човека много наивен сигур!?
3
0
12321 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 27250 | Одобрение: 6720
Ташааак... Някой вярва ли?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама