Борисов със сензационно интервю пред македонските медии: Македонският народ е нашият най-...

19.06.2017 / 16:32 5

Македония има действително голям съюзник и приятел в лицето на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в първото си интервю пред македонска медия, цитирано от БГНЕС и Блиц.

Българският премиер заявява, че колегата му Зоран Заев е добре дошъл в София, а от македонския народ по-близък нямаме.  „Ние имаме една хубава българска поговорка: „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ”. Най-важното, което вие направихте е, че излязохте най-сетне от тази тежка политическа криза - криза, която тревожеше всички. Тежко време за Македония, бой в парламента, кръв, напрежение. И когато нападнаха парламента, тогава ми се обади и президентът Иванов, и г-н Заев, и г-н Груевски.  На всеки един съм казал, че ние наблюдаваме с тревога това, което се случва там и истински се надяваме политическата класа в Македония да се вземе в ръце и по демократичен начин да се управлява - така, както в целия Европейски съюз. Така че, ако Македония си свърши нейната работа, ако политическият елит в Македония е на висотата на очакванията и на македонския народ, и на съседите, и на световната общност, аз не виждам никакъв проблем.

Винаги сме твърдели в България, че присъединяването към ЕС на целите Балкани, присъединяването на всички балкански държави към НАТО е нещо, което ще успокои региона“, заявява Бойко Борисов.

В интервюто премиерът отбелязва, че все още голямото европейско семейство не е запълнено.

„В същото време като страна на Балканите, България има действително голяма нужда от стабилност, спокойствие, инвестиции, свързаност, инфраструктурни проекти, защото сме десетилетия назад. Така че г-н Заев е добре дошъл. Това, което ще чуе от нас, е че ние сме готови да подкрепяме, да помагаме, това, което се поиска. Защото пък в Библията е казано, че няма по-лошо от непоискано добро. Така че много внимателно следим ситуацията, има няколко критични теми. Надявам се вие да ги решите и в наше лице действително имате голям съюзник, голям приятел. Но всичко си зависи от вас“, казва Борисов.

В коментар за "кървавия четвъртък" на 27 април в съседката ни, той казва:  „Това не е пътят. Няма успели по този път. И България е минала по този път, но това означава тежка дестабилизация за години наред. Народите на Балканите, хората, обикновеният човек какво иска – иска стабилност, иска спокойствие, иска работа, иска по-високи доходи, иска да може да пътува, да развива бизнеса си, да има свобода на словото, да има свобода на медиите“.

Запитан какви са критичните теми, които трябва да реши Македония, премиерът коментира:  „Договорът за добросъседство. На Балканите има проблем с името на Македония, с Гърция със сигурност. Надявам се, че вече имате решение на проблемите, защото колкото по-бързо Македония влезе в НАТО, толкова повече това гарантира колективната сигурност и е голяма стъпка и предпоставка за членство в Европейския съюз“.

Бойко Борисов продължава с уговорката, че не би искал публично да коментира договора за добросъседство преди да е разговарял със Заев и външните министри на двете държави.  „Но във всички случаи, договорът за добросъседство гарантира за векове наред след това добросъседство, защото много често възникват спорове, които не носят никаква полза. Аз имам принцип историята да я оставим на историците – те да спорят, те да се доказват кое е първо, кое е второ.

За нас е важно между София и Скопие, Скопие и Благоевград, защото магистрала „Струма” дава големи възможности, да има магистрала, да има жп линия и това да кръстоса Балканите във всички посоки. Това гарантира бизнеса, това гарантира туризма, това гарантира високи доходи, това гарантира движението на хора – да видят всеки един от нас на какъв етап от развитие е. Това е свобода“, отбелязва Борисов.

Българският премиер смята, че трябва да се регулират някои спорни процеси.  „Договорът за добросъседство не би трябвало да ни спира, не би трябвало да ни раздели, би трябвало точно обратното – бързо да се приключи голямата тема ЕС-НАТО-инфраструктурни проекти. Това е голямата тема“, казва той и припомня, че когато бил кмет, дори не е имало табела, указваща посоката за София в Скопие.

„Като бях кмет едно от първите неща, които успях да договаря с кмета на Скопие, бе да сложа табела в Скопие накъде е София“, заявява Борисов.

Премиерът казва още, че няма малка и голяма държава на Балканите.  „Това е барутен погреб - на едно място ако се запали, гори всичко“, казва той.  Според него между България и Македония, между София и Скопие на месец-два трябва да се правят срещи на всички нива.  „Европейският съюз е това - свързаност. Слагаш назад това, което пречи и вървиш с бърз напредък по това, което дава възможност да добруват хората, да им е добре“, заключва премиерът.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Даниела Гогова (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Докато българинът е обладан от злоба и омраза и я сее навсякъде, няма бъдеще. Народ, който е изтъкан от негативизъм, не заслужава нищо! Затова Господ така ни е наредил съдбата. "На зла круша зъл прът" - това пак той, народът го е казал. Защото го е проумял. Ама какво от това, като не си вземаме урок.
4
0
БАЙ ХОЙ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ПОРЕДНИЯ СПУКАН БАЛОН НА разБОЙКО  Махнаха обещаните от ГЕРБ „полицаи във всяко село“  
4
0
БАЙ ХОЙ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
разБОЙКО , ВЯРНО ЛИ Е ,ЧЕ  2 пъти повече сме дали на ЕС, отколкото сме взели ?
5
0
Маке (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе Тикво мухлясала,гарга ли си или чафка че се родееш толкова с тези македонски малоумници дето всеки ден ни плюят и отправят провокации към България?Ти в какъв измислен и надупен свят живеш бе родоотстъпник?
10
0
ПЕТРОВ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ОТ ЛЮБОВ НАРОДА ТИ ИЗМИСЛИ ПРЯКОР- БОЙКО ТИКВАТА,МАКЕДОНЦИТЕ ВЪВ ВАРДАРСКА МАКЕДОНИЯ СА СЪРБОФИЛИ,ТЕ НЕ ИСКАТ ТВОЕТО МНЕНИЕ И НАШИТЕ МЕРАЦИ ДА СИ ВЪРНЕМ МАКЕДОНИЯ.ПРЕДЛАГАМ;НА ТЕРИТОРИЯТА НА МАКЕДОНИЯ ДА СЪЗДАДЕМ ДЪРЖАВА НА ЦИГАНИТЕ,И ТОЯ ЦИГАНСКИ БОКЛУК ДА СЕ ИЗМЕТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ.
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама