Борисов за парите ни: Приключваме година с най-нисък дефицит и дълг в ЕС

01.01.2021 / 13:34 3

снимка пресцентър на Министерски съвет

С най-нисък дълг в цял ЕС приключваме тежката 2020 година. Това се похвали Бойко Борисов.

Благодарение на отговорното и правилно управление на финансите България приключва годината към момента с най-нисък дефицит в цяла Европа и сме първи с Естония по най-нисък дълг. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в модернизираната компресорна станция "Петрич", предаде bgonair.bg.

Премиерът изтъкна, че въпреки изключително тежката година, страната ни успява да балансира разходите, да подпомогне бизнеса и да продължи да повишава доходите.

"Пандемията създаде тежки условия за всички в света. Въпреки това направихме всичко възможно, така че да балансираме разходите, да подпомогнем бизнеса, хората на първа линия, да продължим повишаването на доходите, да подкрепяме финансово месеци наред пенсионерите", подчерта премиерът Борисов.

Министър-председателят беше категоричен, че България ще има най-правилното управление на пандемията и най-добрият баланс между прилагането на противоепидемичните мерки и опазване здравето на хората.

"Ние влизаме в новата година с най-ниския дълг в Европа, с най-ниския дефицит. Ако някой говори, че сме безотговорни, че това е разсипничество, толкова некомпетентност не съм виждал", заяви премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят подчерта, че в страната продължават да се изпълняват големите енергийни и транспортни инфраструктурни обекти в условията на пандемия.

"Ние нашите разчети сме ги направили. Септември и октомври, ако нашето правителство е в управление, за всичко сме си подготвили пари. Това е в отговор на тези разбирачи, критикари. Делата, които сме направили, ги показваме. Не ги е направил друг и не може да ги направи друг", отбеляза Бойко Борисов.

Министърът на финансите Кирил Ананиев информира премиера Борисов, че планът за социално-икономическите мерки има положително отражение върху бюджета за 2020 г.

"В края на годината вместо с 5,2 млрд. лв. дефицит завършваме с 3,6 млрд. лв., което е 3 % от БВП. Днес, ако ние нямахме пандемия, щяхме да завършим с нулев дефицит. Имаме и  преизпълнение на данъчните приходи", заяви финансовият министър. Ананиев посочи, че фискалният резерв е около 8,5 милиарда лева заради спестените 1,6 милиарда лева от планирания дефицит.

"Имаме и преизпълнение на данъчните приходи с 1,5 % повече спрямо добрата 2019 г., което означава, че мерките са дали отражение върху бизнеса и той е работил през цялото време, с някои изключения", добави още министърът на финансите.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
nimfa1925 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 13977 | Одобрение: 3247
По нищо не съм усетил "добрата" новина,дори стана по зле!
4444444
1
0
SANDOKAN1963 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 3883 | Одобрение: 398
браво  Бойче ..браво  майна ...само  така ...и  ако  брачата  Сръби  не  слушкат  им  врътни  кранчето...
0
3
ПраБългарин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 24810 | Одобрение: -10105
Само добри новини като тази искам да чувам през тази година. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама