Бойко Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

07.12.2019 / 10:27 6

Дунав мост

Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор

Неговата задача ще е да разследва обвинител номер 1 на държавата, обясни премиерът

 

Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми. На контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Такива промени предлага правителството, приети на спешно извънредно заседание.

"Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с мнозинство от 2/3 на прокурорската колегия. Мандатът му ще е 7 г." 

Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на извънредното заседание на МС, предаде репортер на БГНЕС. То е предизвикано от препоръките на Венецианската комисия и желанието на държавата ни да се съобрази с тях.

"Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо. Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор", допълни Борисов.

"Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор", обяви премиерът.

Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии. Ние сме били против увеличението на партийните субсидии. Не можахме да направим кворум, за да приемем бюджета. Когато гласувахме субсидиите, се появиха 30 души. Изненадващо някои партии се интересуваха само от това. За мен бюджетът беше по-важен, предприятията да бъдат спокойни. Пред мен стоеше само едно: или приемаме бюджета с предложението на БСП, или си търсете мнозинство. Гласувахме партийните субсидии само, за да можем да приемем Бюджет 2020, но обсъжданията остават”, заяви Борисов. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
1
kris (преди 9 месеца)
Рейтинг: 156486 | Одобрение: 5916
Ами назначете и още един "независим" прокурор, който да следи другия "независим" прокурор, който пък ще разследва Главния Прокурор и така по правилото на доминот до откат.....Тъп, пожарникарски ботуш.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
1
ас (преди 9 месеца)
Рейтинг: 49615 | Одобрение: 14240
независим или независим колкото главния прокурор?
4
1
на светло (преди 9 месеца)
Рейтинг: 4626 | Одобрение: 826
какви ще бъдат критериите за "НЕЗАВИСИМОСТТА" на въпросния прокурор?..
за сега - добре!
4
2
Бат Жоро (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1607 | Одобрение: -63
Мдааа,не вървят на добре нещата,а др.Борисов? Що тъй бре?
5
1
robotron2000 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 28643 | Одобрение: 5658
Тук в бълхария няма независими, всички са зависими от нещо..

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама