Бойко Борисов: "Правилно казахте, дядо владика, че поколението е изпуснато от църквата"

21.05.2022 / 11:29 1

кадър: Бойко Борисов, фейсбук

"Едно нещо не сме направили, за да ни благодари някой", посочи бившият премиер.

 

Бойко Борисов продължава обиколката си из България. Днес той се намира в Шумен, където проверява как са били изхарчени средства за изграждането на храм на Св. мъченик Райко Шуменски.

Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, предава fakti.bg.

 

 

Владиката благодари на Борисов за оказаната финансова подкрепа от правителството му по време на третия мандат и изтъкна, че православието е важна опора на народния дух, а в църквата нещата стават, защото има Божие благословение и благодат.

"Вие ни помогнахте много. По принцип помогнахте много на светата църква. Винаги ще го помним.

Вие проявихте своята човечност, а като сега си нямаме човек като вас, нещата не се случват. Повече от 15 години - каквото сме помолили - бяхте и кмет, и три мандата министър-председател - за каквото сме ви помолили, сте го направили", каза владиката.

Митрополит Йоан допълни, че Христос е до нас, но няма кой да отвори вратите на сърцето си, за да го приеме и отново се обърна към Бойко Борисов:

 

 

"Колкото повече има храмове, колкото повече се засилва религиозността на човек, толкова повече той проявява Божия образ в себе си.

Вие сте вярващ човек и знаете - никога човек не остава без врагове, които да му търсят сметка за нещо. Защото в крайна сметка арената на духовната борба на човека е в него - в неговия ум и в неговото сърце".

"Да, не случайно и вашето слово винаги започва с "Да внимаваме" и че без господа нищо не може да се направи, отбеляза Борисов.

Всяка събота и неделя взимам младежите от ГЕРБ, сутринта ги водих на Плиска. Сега там един работник няма, а е майката на църквите, каза още той.

Владиката благодари на всички дарители, допринесли със средства за изграждането на шуменския храм.

"Правилно казахте, дядо владика, че поколението е изпуснато от църквата. Затова всяка събота и неделя водя младежите от ГЕРБ", заяви Борисов и допълни: "Преди да се оглеждаме в чуждата история, да научим децата ни на славната българска история".

Дядо Йоан му изказа благодарност, че по време на пандемията не са били затворени храмовете. "В църквите имаше всичко - дезинфектанти, спазваха се мерките. А всички други страни туриха катинарите и затвориха храмовете", отбеляза Борисов.

"Не съм искал КСНС при президента, за да взема решения за Синода. Ще се сетят за какво говоря. Всички спазиха мерките и църквите останаха отворени. Дядо владика, много благодаря", заяви Бойко Борисов.

Владиката Йоан връчи епархийска грамота в знак на благодарност за изключителната помощ за възстановяването на варненски храм. "Да подкрепяме храмовете, защото те остават за векове", заяви Борисов и още веднъж благодари на митрополита, пожелавайки му здраве.

След това той разговаря с миряните, събрали се пред строящия се храм. Хората му благодариха, че благодарение на средства от неговото правителство кварталът им е бил облагороден.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
Сивия (преди 1 годинa)
Рейтинг: 9484 | Одобрение: 1084
Без "захранката" от Баце , ще им спаднат дебелите шкембета ...!!!Ухилен
Яденето,е полезно за храносмилането !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама