Божана Апостолова: Господинов успя да обедини народа ни и да го накара да се гордее

28.05.2023 / 16:08 5

кадър БНТ

Георги Господинов успя да обедини народа ни и да го накара да се гордее. Сега всички трябва да му се поклонят. 

Това каза в предаването "Един ден по шосето" в предаването на Радио "Фокус" Божана Апостолова, първи издател на Георги Господинов, след спечелената от Господинов награда "Букър".

"Когато Георги Господинов дойде при мен в издателството с още четири-пет души, те всички бяха с ръкописи. Аз бях единственият човек, който издаваше българска литература и бях абсолютно сигурна, че няма нищо по-важно от духовността. Тръгнах по тази малка уличка, а сега целият български народ трябва да се поклони пред Господинов. Той написа великолепни книги", каза Апостолова.

Издателят разказа, че Господинов се е отличавал от останалите писатели с това, че е успявал да опише събтия, случки, душевността на своите герои по такъв начин, който никой друг не е могъл. 

"Някои хора още не могат да ми простят, че им върнах книгите и им казах, че ще издам Георги Господинов, защото само неговият роман ми хареса. Той превъзхождаше всички със стила си, който още в първия миг човек вдишва и му става приятно, че намира думи, които други не могат", сподели тя.

Апостолова смята, че на писателите днес им липсва изкуството да боравят с думите по най-добрия начин, така че да обясняват в дълбочина чувствата на своите герои. 

"Това, което ме смущава в писателтие днес е, че нямат пъстър, умен, зноен език. Те просто пишат, колкото да се каже, че са писатели, а това не е достатъчно. Господинов задава интересни въпроси. Неговият герой бездомник пита колко минало може да понесе един човек, а когато се сетите,ч е това минало е нашето бъдеще. Това минало, което сме го откраднали и като топка сме го засилили към бъдещето", каза още тя.

Писателката е категорична, че България се радва на едно много талантливо поколение писатели. Според нея Господинов е успял да обедини целият български народ и да го накара да бъде горд с постигнатото в областта на литературата. 

"Аз съм от щастлива, че съм от писателите, които създадоха едно талантливо поколение пишещи. Много харесвам Милен Русков, Здравка Евтимова и др. Цяло поколение, с което България трябва да е горда. Моят любим Радичков не получи "Букър", а Господинов изправи цяла Бъглария на крака.

Ние имаме една много негативна черта да се самоплюем, винаги отрицаталеното да е водещо в България. Той обаче направи обрантоното и за няколко часа всичко, което имахме се продаде. Сега печатницата работи за него", каза още Апостолова. 

Апостолова увери, че нови тиражи от книги ще има и призова младите да четат, за да черпят вдъхновение.

"Младите хора, виждайки как трепетно се купува Георги Господинов, могат да се задълбочат в себе си и да напишат хубава литература", прикани тя.  За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 118338 | Одобрение: -1362
Тази е една доблестна издателка на книги,особено на бъгарски автори.Навярно и пре патетично е помислила че Господинов може да обедини хора които не четат.Грешка,греда.Едно книците са повече. Що се отнася до ГГ то блудкавите му романи са на ръба с мелодраматични розови булевардни книжки,Но,стилът и правилността на писането му са отлични. Разказва за човешки истории,и докосва особено дамските сърца,както и на Жанет естествено...
2
1
kjk (преди 4 месеца)
Рейтинг: 24745 | Одобрение: 2085
Българите са обединени само в казана с катран,на никой не дават да избяга!!!Ангелче
3
0
cron1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 64411 | Одобрение: -2729
Българите се обединяват само в два случая - когато някой мразен от целия народ политик, го вкарат затвора (а това в БГ е много малко вероятно) и когато националният отбор по футбол спечели важен мач (което също е почти невероятно)! :devil:
Марио Кроненберг
2
1
skokos (преди 4 месеца)
Рейтинг: 5385 | Одобрение: 870
Лично, не съм чел нищо на Г. Господинов, не мога да изразя мнение за творчеството му. Но като обединител на нацията, прекалено пресилено. Особенно като се има предвид, че къде седемдесет процента от населението не четат книги.
3
4
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 293636 | Одобрение: 41496
Коя беше тази патка и кой е този Господинов, дето ще му се кланяме бе....Ай сиктир , на еврейски изпражнения не се кланям.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама