Британски експерт: САЩ стъпкват правилата

30.03.2015 / 00:30 3

Външнополитическите действия на Вашингтон спрямо Йемен свидетелстват, че САЩ и техните съюзници се чувстват в правото си да не спазват правилата и международните закони. Това е мнението на британския юрист Алигзандър Меркурис, изразено пред телевизия Sputniк, цитирани от Пик.

Сравнявайки отстраняването от власт на украинския президент Виктор Янукович през февруари 2014 г. и на йеменския президент Абдрабу Хади през февруари 2015 г. , експертът отбелязва редица сходни моменти: двамата политици окачествиха отстраняването им като незаконно и впоследствие избягаха в съседни държави. Все пак Меркурис подчертава, че в първия случай Русия отказа да помогне на Янукович да се върне на поста си, докато Саудитска Арабия реши да използва сила, за да възстанови пълномощията на Хади.

По думите му един неосведомен човек може да остане учуден, че САЩ подкрепиха действията на Саудитска Арабия в Йемен, като в същото време осъдиха Русия за нещо, което тя не е правила в Украйна. "Онези, които са по-осведомени за света, знаят, че САЩ винаги така постъпват", подчерта Меркурис. Според експерта критикуваният двоен стандарт в действията на САЩ всъщност отдавна се е превърнал в единен стандарт, както отдавна е забелязал американският философ и публицист Ноам Чомски: САЩ не смятат, че правилата на поведение, прилагани към всички останали, са валидни за тях или съюзниците.

За една "изключителна държава" правилата не важат. Експертът подчертава, че залогът в йеменския конфликт изобщо не е нито принципът на демокрацията, нито конституционният ред. Залогът е подкрепяната от САЩ военна интервенция на Саудитска Арабия в Йемен, която е свързана със стария конфликт между Саудитска Арабия и Иран, а също с религиозния конфликт между сунити и шиити. В Йемен коалиция от арабски държави, изповядващи сунизма, започнаха военна операция в Йемен по молба на президента Абдрабу Хади, за да се защити законната власт в Йемен от шиитското малцинство хусити".


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
KrasenM (преди 4 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
Добро утро "експерти"! Вече и малките деца знаят, че САЩ не играят честно!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама