Британски съд: Пътниците имат право на обезщетение за отменен полет при заболяване на пилота

11.07.2024 / 07:11 0

Пиксабей

Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че пътници имат право на обезщетение за отменен полет поради заболяване на персонал на авиокомпания, съобщи БНР.

Върховният съд се произнесе по дело, заведено срещу "Ситифлайър" (BA Cityflyer), филиал на "Бритиш еъруейз" (British Airways). Делото е по жалба на двойка, чийто полет е бил отменен поради заболяване на пилота без да бъде осигурен негов заместник. Съдът постанови, че полетът е отменен заради заболяване на пилот преди работа, което не се счита за "извънредно обстоятелство", което означава, че пътниците имат право на обезщетение. 

Решението означава, че има потенциал за разглеждане на хиляди искове за обезщетения съобразно съществуващите закони. По принцип авиокомпаниите имат добра защита в подобни ситуации, ако могат да докажат, че отмяната е настъпила поради неизбежни извънредни обстоятелства. 

В изявление на двойката, завела делото, след решението на съда, се казва, че това е "победа за хората, които са готови да се борят за възтържествуването на здравия разум и справедливостта срещу корпоративни гиганти, разполагащи с всякакви ресурси".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама