Бургаско семейство изнемогва от мизерия, детето им е болно, а сега чакат второ

22.02.2017 / 11:36 5

Автор: Светлозария КИДЕРОВА

8-годишният Симеон има психични проблеми, а родителите му нямат възможност да го лекуват

Съдбата на едно младо бургаско семейство със сигурност би трогнала и най-коравосърдечните сред нас. Трима души живеят в таванско помещение, което няма и 10 квадрата, по-малко е от гараж, почти без никакви удобства. Там спят, там прекарват дните си, там се очаква да отгледат и двете си деца - в пространството, което би било тясно и неудобно дори за сам човек, пише "Флагман.бг".28-годишната Димитричка и мъжът й Веселин живеят на семейни начала повече от 8 години и имат син, който е на толкова. Жената в момента е бременна в 8-мия месец и очакват следващата седмица семейството им да се увеличи с още един член - мъничко момиченце. Димитричка няма образование и до момента е работела временно в шивашко ателие в Шумен, откъдето е родом. Сега тя е трайно безработна, бременна и с неплатени осигуровки за повече от хиляда лева. Парите у дома носи единствено  Веселин, който е общ работник и поддържа две от нощните заведения в Бургас.  Взема минимална заплата, която не стига за издръжката на семейството и да плати квартирата, в която живеят. Разбира се с работодателите си и те неведнъж са му помагали, но той знае, че това няма да продължи вечно и парите ще трябва отново да си ги изкара с труд. 

„Постоянно ми се налага да вземам аванс и да ми помагат. Взел съм  пари, които след месеци ще изработя“, споделя Веселин.

Димитричка и мъжът й живеят в малко таванско помещение, близо до Операта, където няма елементарни условия за живеене, къпят се в леген и спят почти един върху друг. Мъжът всеки ден ходи на работа, а бременната жена води 8-годишния Симеон на детска градина в ж. к. "Славейков“. Момченцето страда от умствено изоставане, което родителите му нямат възможност да лекуват.

„В детската градина има логопед, който му помага, но когато е вкъщи, аз му говоря, а той не ме чува. Понякога става агресивен. Започва да вика, че ще счупи телевизора. Стигало е до там да удря майка си в корема и да казва, че ще убие бебето й. Понякога се напикава, налага се да го вдигаме нощем“, разказа Веселин пред репортер на Флагман. Бг.

Симеон е преминал през няколко изследвания, които показват, че страда от психично разстройство и че с него не може да се установи пълноценен словесен контакт. Речта му е недоразвита, затова бургаски лекари съветват баща му да го заведе във Варна, където да остане поне пет дни в псиахиатрична клиника. Веселин обаче няма финансовата възможност, не може да отсъства толкова време от работа, а и не може да остави бременната Димитричка.  Момченцето в момента е в 4-та група в детска градина „Детелина“, а есента трябва да бъде първи клас.

Семейството се нуждае от по-голямо жилище, което може и да не е в центъра, но наемът да бъде поносим за тях. Няколко пъти Димитричка и Веселин са кандидатствали за общинско такова, но са получавали отказ, тъй като не отговарят на част от условията - адресната им регистрация в Бургас е от 1 година, макар че живеят в града от доста повече.

Димитричка очаква момиченце и моли всеки, който може да помогне с дрехи и принадлежности за бебето и 8-годишното му братче, да се свърже с екипа на Флагман.бг. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
Лоша (преди 6 години)
Рейтинг: 3153 | Одобрение: 1003
Да има помощи за раждане на бебе - по чл.5 а от ЗСПД в размер на 150.00 лв. Помощта се отпуска 45 дни преди раждането на детето което се удостоверява с документ от лекаря който следи бременността .Когато се роди бебето имат право на еднократна помощ за живородено в размер на 600.00 лв. за второ дете.Ако майката е неосигурена има право на майченства по чл.8 ал.1 от ЗСПД в размер на 100.00 лв. месечно.
КОГАТО НЯМА ДРУГО И ПАДАНЕТО Е ЛЕТЕНЕ
19
2
Лоша (преди 6 години)
Рейтинг: 3153 | Одобрение: 1003
Не съм коравосърдечна , майка съм на 2 деца които отглеждам сама.Но недоумявам как тези хора които нямат жилище живеят при такива първобитни условия обременени с дете с проблеми се отнасят толкова безотговорно към този нов живот който са създали ? Вярно е хората са милозливи и помагат но може ли така да се живее разчитайки на другите? Много безотговорно.Може и да не съм права но това е моето виждане
КОГАТО НЯМА ДРУГО И ПАДАНЕТО Е ЛЕТЕНЕ

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама