Бургазлия спаси видра, скитаща в центъра

12.01.2019 / 00:31 7

flagman.bg

Повече от един час чаках да се появи Зоополиция, но това така и не се случи, оплака се Тодор Кирязов

Бургазлия спаси видра, скитаща в центъра на града, пише Флагман. На интересната находка Тодор Кирязов се е натъкнал около 12:30 ч. на оживеното кръстовище на ул. „Булаир“ и „Константин Фотинов“. Без да се замисли, решил да направи нещо за животното, тъй като е било твърде опасно – минаващи с висока скорост коли и животни, които могат да я нападнат. Тодор Кирязов се обадил на тел. 112, откъдето са му казали, че предадат сигнала до зоополицията.

След час чакане обаче никой не е се е появил, а при повторно позвъняване, му отвърнали, че спасяването на видрата не е в тяхната комптенеция. Мъжът решил да вземе ръцете в свои ръце – да върне животното обратно там, където му е мястото. С големи усилия Тодор заедно с негови приятели успял да го хване

Вижте целия му разказ пред Флагман.бг:

Днес 11.01.218 около 12:30 ч. наобед на кръстовището на бул. Булаир и К. Фотинов видяхме видра и след като я отклонихме от посоката на улицата, тя започна да се навира под паркирани коли и казани. През цялото време беше в непосредствена близост до булеварда и затова се опитахме да я хванем. Успяхме да я задържим в една ниша и се свързахме със 112, които предадоха сигнала до зоополицията Бургас. След почти 1 час чакане се свързах отново със 112, откъдето ми казаха, че зоополиция няма да дойде, понеже това не е тяхна работа.

Попитах какво трябва да направим оттук насетне. В отговор от 112 ми казаха да оставя видрата, където е, и да си тръгваме. Аз им обясних, че е точно до оживено кръстовище и че или ще я изядат уличните котки, или ще я смаже кола. За финал ми казаха, че ако е блъсната от кола, ще пратят хора да я вземат, но докато е здрава не е ничия грижа.

Останах страшно разочарован и с още няколко човека намерихме кашон и дебели ръкавици с които успях да я хвана (бях доста изненадан да разбера, че видрите хапят доста силно ) и да я прибера в кашона. Поради липсата на каквото и да е съдействие от тел 112 се принудих да се обадя на една ветеринарна клиника, в която водя собствените си животни. Те ми обясниха че видрата е в червената книга и е застрашен вид. Казаха ми да я пусна до вода - някъде на плажа евентуално. Та това и направихме. Закарахме животинчето до морето и го пуснахме. Моля да проверите как стои въпроса със застрашените животни в градски условия и кой трябва да се погрижи за тях когато се забележи такова. Защо в Бургас се бием в гърдите , че имаме Зоополиция когато не реагира на обаждане за застрашено животно. Благодаря ви!“, пише Тодор до Флагман.бг.

В България видрата е включена в Червената книга и е защитен вид, забранено е нейното улавяне или убиване. Изключително са плашливи и експерти съветват хората, ако видят видра, да не я обезпокоят, а тя ще се върне там, откъдето е дошла. Но все пак ако смятате, че животното се намира на опасно за него място и искате да му помогнете, обърнете се към Регионалната инспекция по околната среда и водите, откъдето ще пратят експерти, за да спасят бедстващото животно. Зоополицията има правопомощия да подпомага разследванията за осакатяването и убийствата на животни, а не в спасяването им.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ОТ ДНЕШНАТА СПАСИТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
6
n eXu s (преди 6 месеца)
Рейтинг: 133327 | Одобрение: 1832
Държавата е такава, каквито са и тези, които живеят в нея, тоест вие. Държавата е пародия, защото и 90% от вас сте една пародия - пародия на основно, средно и висше образование с подарени оценки на глупаците в името на едни евросубсидии. После същите тези празноглавци придобивате самочувствие без покритие и симулирате работа, която не е по умствения ви капацитет. Затова и не се чудете, че държавата е ваше отражение.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама