Черна констатация: Аспаруховият мост във Варна е най-предпочитаното място за самоубийства в страната

27.03.2015 / 21:30 4

На снимката Стамболовия мост

 

Три варненки опитаха да сложат край на живота си в три поредни дни през миналата седмица. За щастие, и трите бяха спасени.

Две от решилите да приключат бързо земния си път бяха погълнали медикаменти, а третата скочи от Трета буна на плажа - знаково място във Варна за самоубийците, припомня "Труд". . То се използва предимно от жени и има голям процент на спасени от рибари или други очевидци. На 23 март т.г. 44-годишната дама скочи от буната рано сутринта, но мъжете от близката рибарска кооперация веднага влязоха във водата и я спасиха.

Аспаруховият мост във Варна обаче е най-предпочитаното място за самоубийства в страната. От него се хвърлят между 60 и 80 души годишно. За сравнение от моста Голдън гейт в Сан Франциско скачат по около 40 души. Там властите решиха да вложат милиони долари в предпазни мрежи, за да се преборят с негативната тенденция. В нашата морска столица няма такива планове.

Според психиатри и психолози пролетта е времето, в което при по-лабилните личности се отключва склонността към самоубийство.

Твърде често фаталните инциденти във Варна се струпват по 5-6 на седмица. Експертите твърдят, че когато се съобщи информация за едно самоубийство, обикновено следват още няколко. Зачестилите случаи карат варненци да са изключително внимателни когато преминават по Аспаруховия мост. Шофьори подават сигнали и при най-малкото съмнение за опит за самоубийство.

През последните месеци от полицията реагираха на два такива сигнала - в единия случай млад мъж просто си пиел биричка на моста, а в другия жена се разхождала и дори се разсърдила на униформените.

Въпреки огромния брой самоубийства от Аспарухов мост, полицията успява да разубеди не малка част от опитващите да приключат с живота си там. Около 40 такива опита се предотвратяват на година.

Хората, отиващи на "последна разходка" са всякакви - млади, стари, от други градове, с финансови проблеми, с любовни неволи. Зачестилите случаи накараха покойния митрополит Кирил през април 2013 г. да отслужи молебен на най-високата точка на моста, за да спрат самоубийствата там. Това, разбира се, не помогна, както показва статистиката, затова обществени организации призовават властите да изградят някакви възпиращи съоръжения - по-високи парапети или предпазни мрежи.

 

Светена вода изгони злите сили от блок

Високите панелни блокове в кварталите "Тракия", "Изгрев" и "Кючук Париж" в Пловдив са най-предпочитаните места за самоубийства. Жителите на древния град помнят десетки подобни случаи, а определени жилищни кооперации са станали нарицателни.

Такъв например е Блокът на смъртта, както вече е прекръстена 16-етажната панелка на ул. "Димитър Талев" 65, където след фатални полети от терасите на различни етажи от началото на 21-ви век са загинали четирима души.

С печална слава в Пловдив беше и вход "Г" на блок 107 в кв. "Тракия", за който също се говореше, че е обсебен от зли сили и духове, след като четирима от обитателите му се самоубиха, а през 2007 г. мъж уби съседка и сина й при спор за изхвърлен боклук. За да сложат край на черната прокоба, хората от вход "Г" потърсиха помощ от пловдивския митрополит Николай. Откакто владиката и петима свещеници отслужиха на 19 август 2007 г. молебен за успокоение и поръсиха със светена вода всички жилища от първия до осмия етаж, злите духове не са се връщали.

Интересен факт е, че минути след молебена 31-годишен пожарникар скочи от шестия етаж в съседния блок.

22-етажните кооперации на ул. "Преспа" в кв. "Изгрев" също са сред любимите места на самоубийците. Последните случаи там са с бременна жена и с 34-годишната Веселина Андонова, известна под тепетата с дебелото си съдебно досие и псевдонима Мадам Веса.

Друго предпочитано място от решилите да сложат край на живота си е гребният канал и най-вече Мостът на влюбените. От него самоубийците се хвърлят с примка на шията и тежък камък, защото водата е дълбока по-малко от 3 метра.

Последният случай В Бургас потресе всички

Открай време мостикът на Бургас е предпочитано място от самоубийците. Още в дълбокия социализъм отчаяни хора са се хвърляли от последния, трети етаж, на моста в морето.

Най-актуалният случай е от април миналата година, когато красивата медицинска сестра Валя Иванова се удави. Счита се, че се е хвърлила от мостика, защото там бяха намерени грижливо подредени мобилният й телефон и други лични вещи. После тялото изплува в района на пристанището.

Самоубийците, които се хвърлят в морето, предпочитат зимните месеци когато депресиите са засилени. Другият начин е скачане от високи етажи. Миналата година от деветия етаж на дома си се хвърли тийнейджърка, а само преди дни рускиня се метна заедно с детето си от петия етаж. Този случай потресе не само Бургас, а причините за крайното решение на жената още не са изяснени.

Преди повече от 30 години е имало друг зловещ случай - мъж и жена, които се обичали, но имали други семейства, отишли до солниците с автомобила си и пуснали газта.

В миналото най-много самоубийци в страната е имало в близкия до бургас град Средец. Счита се, че заради недоимъка, бедния район, в който работа няма и земята не ражда, много хора са слагали край на живота си. Винаги по един и същи начин - чрез обесване. В днешни дни в Средец почти няма самоубийства.

 

Отчаяните в Русе се хвърлят под влака

Открай време самоубийците в Русе избират релсите между ж.п. прелеза край кооперативния пазар до надлеза над бул. "Липник". На това място линията прави завой и машинистите не могат да видят отдалече има ли човек и да намалят скоростта на влака.

Ежегодно някой решава да се хвърли под трена и да остави поредното кърваво петно на траверсите. Самоубийците се познават отдалече, понеже стоят на релсите и не реагират на звуковия сигнал, обясняват жепейци.

Други пък избират водите на Дунав, като се хвърлят в реката от пустия кей след Националния музей на транспорта или от Конския плаж по крайбрежната алея. Отчаяни русенци бягат от безизходицата като политат и от гредовия мост по бул. "България" или от моста край село Писанец.

 

Стамболовият мост помни много драми

Стамболовият мост е една от основните забележителности на Велико Търново. Атрактивният брод над река Янтра е построен през 1892 г. по идея на видния държавник Стефан Стамболов. Мостът е първата проява на модерното европейско строене не само в новоосвободената българска държава, но и на целия Балкански полуостров.

Наред с романтиката обаче мостът, който е на 20 метра над Янтра, е прочут и като лобно място на самоубийците. Тази слава е от 50-те години на миналия век. Тогава измамена от съпруга си търновка решава да сложи край на живота си като се удави в Янтра. Въпреки голямата височина, отчаяната жена останала жива, тъй като била с широка пола, която при скока се разтворила като парашут и я приземила плавно в реката.

С фатален край завършил през 1984 г. скокът на нещастно влюбена 16-годишна девойка. Друго момиче било спасено от сервитьор в близкия хотел, който съзрял летящото тяло, гмурнал се във водата и успял да го извади. Трета девойка, която била инвалид, два пъти правила опити да се самоубие като скача от моста, но била спасявана. След втория полет паднала върху дебел лед и пожарникарите я извадили от ледените води на Янтра само премръзнала. Като се възстановила, младата жена се удавила в кладенец.

Покъртителна трагедия се разигра в нощта на 5 януари 2002 г. След като убил съпругата си в центъра на града, 29-годишният Николай Сашев се хвърли върху заледената река и почина.

 

 

Притеснена заради заплата се удави в Лом

Самоубийците в Ломския край често избират за път към отвъдното водите на Дунав. И в повечето случаи влизат във вълните край градския плаж. "Вероятно смазаните от проблеми хора асоциират това място с най-хубавите си спомени от детството и младостта и така по-лесно правят последните си крачки", коментират психолози.

В пристанищният град все още се обсъжда последното самоубийство - на 53 годишната биоложка Цветана Илиева. Жената изчезна от дома си в началото на февруари 2014 г. и дни по-късно беше извадена мъртва от голямата река. Нейни колеги разказаха, че била изпаднала в тежка депресия. Тя нямала съпруг и деца и от години се грижела за болната си майка. За да печели повече, завършила две образования и известно време работела едновременно като биоложка и учителка по английски език. Според нейни близки Цветана била притеснена, че ще й намалят заплатата.

 

В Сливен смърт с особена жестокост

 Сливен няма място, което да привлича самоубийци. Но от случаите, станали известни през последните години, става ясно, че хората приключат със себе си като скачат от високи тераси, окачват си примката или пият медикаменти.

Лекари разказаха, че от 2013 г. има няколко случая, при които техни пациенти са направили опит за самоубийство по особено жесток начин - пили силно отровни и корозионни препарати, при което се изпитва ужасяваща болка, или са срязали вените на краката и ръцете си с такова ожесточение, че са прекъснали и сухожилията.

През септември 2013 г. само за 3 дни бяха регистрирани 7 опита за самоубийство, като само в един от случаите пациентът бе с психично заболяване.

"Борово око" в Търговище - и за любов, и смърт

Езерото "Борово око", което е любимо място за разходки и любовни срещи, е предпочитано и от тези, които са решили да сложат край на живота си в Търговище. През годините във водите му смъртта си намираха възрастни хора, но и млади.

Последният случай на самоубил се мъж този месец отново е в този район, но човекът избрал да се обеси в горичката над езерото. 36-годишният баща на две деца бил отчаян от живота и липсата на работа, говорят слуховете. Официална информация за това, а и всички други самоубийства, няма, тъй като полицията отказва да ги оповестява.

Неофициално в Търговище тази година има поне 5-6 самоубийства, като всичките били на мъже. По данни на здравната инспекция миналата година 7 човека са сложили край на живота си, като опитите са били 72. Преди 2 дни 70-годишен скочил от терасата на апартамента си в Попово, като се покачил на табуретка. Смърт чрез хвърляне от високи етажи в града има всяка година. Най-често хората избират вили, стари наследствени и необитаеми къщи, където са прекарали щастливи дни, коментираха психолози от района. Преди години друго предпочитано място беше местността "Парка" край града.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Odesos (преди 9 години)
Рейтинг: 1535 | Одобрение: 100
Голяма слава
Магазини за котки във Варна”
2
3
янка димовски (преди 9 години)
Рейтинг: 801 | Одобрение: 126
hahahah ,все пак е мост...то на кокошките толкоз имакъла...пак ,че не са написали аспарухоВСкия мост....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама