Честито, депутате: Основната им заплата става 3243 лева, със 141 лева повече

10.11.2017 / 14:23 16

Основната заплата на депутатите в 44-ото Народно събрание става 3243 лева или със 141 лева повече от досегашното им възнаграждение, съобщава OFFnews.bg.

Това става ясно от данните за средната работна заплата в страната, които Националният статистически институт (НСИ) обяви днес.

Реалното възнаграждение на депутатите обаче е доста по-високо, тъй като към основната им заплата се начислява бонус за участие в парламентарни комисии и клас за трудов стаж.

Основната заплата на народните представители се формира от утрояването на средната работна заплата в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие. За септември в държавните ведомства средното възнаграждение е било 1081 лева, докато за юни, последният месец на предходното тримесечие, е възлизало на 1034 лева.

Повишаването на работните заплати на депутатите автоматично води и до ръст на заплатите на премиера Бойко Борисов, който взема с 55% повече от редови депутат и на министрите му, чиито заплати са с 30 на сто по-високи от парите на народните представители.

Основната заплата на министър-председателя за първи път става над 5000 лева, но все още ще е по-ниска от тази на шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, който бе уволнен след заплахи към служител на МВР, а след това възстановен на работа от съда.

"Намазва" и вторият управленски ешелон в изпълнителната власт. Съвсем наскоро, миналия месец, правителството промени методиката, с която се определят размерите на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на заместник-министър председателите, с което на практика възнагражденията им бяха удвоени. Те вече получават 85 на сто от основната месечна заплата на министър, а с новото увеличение и техните доходи нарастват пропорционално.

 
Според обявените днес данни на НСИ средната брутна месечна работна заплата (общо за обществен и частен сектор) за юли 2017 г. е била 1039 лв., за август -1008 лв., и за септември - 1064 лева.

През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.2% спрямо третото тримесечие на 2016 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” - с 13.5%, „Административни и спомагателни дейности” - с 12.9%, и „Други дейности” - с 12.6%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2017 г. са:

• „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-
съобщения” - 2 346 лева

• „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни
горива” - 1 728 лева

• „Финансови и застрахователни дейности” - 1 718 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

• „Хотелиерство и ресторантьорство” - 631 лева

• „Други дейности” - 743 лева

• „Строителство” - 814 лева. Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
33
0
Blue hills (преди 3 години)
Рейтинг: 28990 | Одобрение: 12775
Баси! Вместо НС може да се прекръстят на група "Наглите"!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама