Честито, варненци! Ще плащате най-високия данък за придобиване. Само 8 от 51 съветници бяха „против“!

28.12.2015 / 11:08 11

Веселин Златков

При всички сделки за придобиване на имот във Варна ще се плаща максималния местен данък, който законът предвижда. Това реши днес общинският съвет в морския град, който се събра на спешна сесия между Коледа и Нова година, само и само да натовари гражданите с новия налог.

Увеличението, което противоречи на проекта за бюджет за 2016-а и на предизборните обещания на кмета Иван Портних и управляващите от ГЕРБ, беше прието с 32 гласа „за“, само 8 „против“ и 2 „въздържал се“. 9 общински съветници изобщо пък не се появиха на заседанието.


При обсъждането на единствената точка в дневния ред, съветникът от движение „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска да чуе по-сериозна обосновка от вносителя й, съветникът от ГЕРБ и шеф на бюджетната комисия Станислав Иванов. На практика последният беше определен за основен проводник на идеята на новия данък. Вместо него обаче председателят на съвета Тодор Балабанов даде думата на представител на администрацията на кмета Портних, която уж няма отношение към вдигането на данъка. Общинският служител обясни единствено, че общината ще прибави 2,7 млн. към приходите си, ако вдигне данъка на позволения от закона максимум.

От името на БСП, съветникът Христо Боев заяви, че социалистите ще гласуват твърдо „против“, защото не виждат нито логика, нито ясна мотивация защо данъка за придобиване на имущество се увеличава. „Чуваме само неофициални аргументи, от рода „Не чухте ли какво каза Бойко Борисов на кметовете?“, „Така правят и другите общини“, каза Боев и уточни, че всъщност в по-големите градове увеличение на данъците няма.

„Нито икономиката на Варна, нито семействата имат нужда от по-висок данък. Имаме нужда от глътка въздух!“, заяви социалистът. Критика към предложението имаше и от съветникът от ДСБ д-р Ивайло Митковски, който дори предложи вместо увеличение, данъкът да се намали, като поощрение за увеличаване на сделките с имоти.

Съветникът Петър Липчев от коалиция „Варна“ пък припомни на управляващите, че лъжат избирателите си, защото в проекта за бюджет 2016 на общината пише, че данъците няма да се вдигат. Според него, вдигането на данъка не значи по-големи приходи, а повече проблеми при събирането му.

В крайна сметка вносителят на предложението за увеличение Станислав Иванов (ГЕРБ) се опита да даде мотив за промяната. Това стана като реплика, след като гласуването вече беше минало. Председателят на финансовата комисия каза, че данъкът се вдига, защото общината изостава със събирането на планираните приходи, както данъчни, така и неданъчни. Допълнителните средства щели да се вложат в изграждане на по-добра градска среда, която да привлече бизнеса. Иванов успя да забърка и КТБ в изказването си, като даде пример, че въпреки фалита на банките, икономиката на България се развивала добре.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
2
БГ (преди 7 години)
Рейтинг: 1470 | Одобрение: 635
Щели като вдигнат данъците, да направят средата по-добра и да привлекат бизнеса. По-голяма тъпотия не бях чувал скоро. Герберасти!!!
4
1
1007 (преди 7 години)
Рейтинг: 13097 | Одобрение: 4652
предсрочни избори ! 
33
2
морският (преди 7 години)
Рейтинг: 37444 | Одобрение: 21759
Двете братчета от снимката са визитната картичка на Варна!Това е положението,това е т.н. демокрация!Амин!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама