Чудо! Прегазената от трамвай пред столичен мол жена се събуди

16.02.2015 / 13:47 3

45-годишната жена, която бе в критично състояние, след като бе прегазена от трамвай пред столичен мол заедно със съпруга си, вече е в съзнание. Адекватна е, говори, няма температура и ще бъде преместена от централната реанимация в профилно отделение за възстановяване. Очаква се процесът да бъде дълъг, поне 6 до 12 месеца. Това съобщи проф. Стоян Миланов, шеф на "Пирогов", пред "24 часа".  

След инцидента на 20 януари вечерта мъжът, на 47 г., бе с по-леки травми. Той е в Клиниката по изгаряния, където му правят пластични операции за възстановяване на меките тъкани на крайниците. Двамата са лекари.  

Досега жената е оперирана заради смачкан лумбален прешлен и тежка травма на таза. Водеща беше гръдната травма с много тежка двустранна белодробна контузия, което наложи трахеостомия и продължително обдишване с апарат, обясни проф. Миланов. Занапред тя не се нуждае от корекции или операции, трябва само рехабилитация.

"Нещата се развиха добре. Двамата ще са на крака и ще се върнат към обичайния си начин на живот, след като проведат рехабилитация", увери проф. Миланов.

Лечението на жената струва над 25 000 лв. до момента. Финансирането от здравната каса и чрез процедурите за интензивно лечение на здравното министерство ще покрият към 10 000 лв. Разликата е за сметка на собствения резерв на болницата.

Скъпоструващите пациенти - тези, чиято терапия надхвърля с много предвидените публични средства, все още не са обект на никаква методика за финансиране от страна на управляващите здравната система. Разходите за тях формират значителна част от дълговете на големите болници с национално значение, които единствени са в състояние да лекуват най-тежките случаи и не отказват да ги приемат. 

В "Пирогов" тези пациенти са 3 до 4% годишно, а средствата, отделяни за тях от болницата, са 15 до 18% от общите разходи за лечение, уточни проф. Миланов. Годишно през спешната болница с 24-часов режим на работа преминават по 220 000 души, а 45 000 се хоспитализират. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
karikatura (преди 6 години)
Рейтинг: 449 | Одобрение: 144
Браво на лекарите. Най накрая една позитивна новина.
Рисувам карикатура по снимка За повече информация
9
1
dd (преди 6 години)
Рейтинг: 9487 | Одобрение: 2977
Браво, желая им пълно възстановяване.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама