Чуждите компании примамват нашите IT специалисти с по-високи заплати и условия на труд

20.08.2022 / 21:43 4

снимка Булфото

Чуждите компании примамват нашите IT специалисти с посредничеството на местни организации, предава Bulgaria ON AIR

През последното десетилетие българският трудов пазар усеща липсата на квалифицирани кадри. Причината са хилядите млади хора, които по една или друга причина напускат страната. В последно време обаче все повече международни компании се насочват към българския пазар на труда.

"Ако тук и сега няма хора, които да работят и да допринесат за нашата икономика, всъщност колапсът е сигурен. Заради това ние искаме да задържим българите на местния трудов пазар и да се опитаме да привлечем тези наши сънародници, които са в чужбина да погледнат с едно друго око на България", коментира Моника Иванчовска, която е мениджър в Bulgaria Wants You.

Катерина и Петър живеят в чужбина. Запознават се в Техническия университет в Берлин, а сега работят заедно за немска ИТ компания, която има сериозен интерес към български специалисти, готови да работят от България.

"Последните години има голямо развитие в IT сферата в България и просто ни се стори като логична следваща стъпка да търсим талант извън Германия", смята Петър Илиев.

Наскоро завършила бакалавърска степен, Катерина Колева продължава образованието си във Франция. Въпреки че офисът на компанията, за която работи, е в Берлин, тя ще продължи да бъде част от екипа, макар и на 1000 километра разстояние.

"Комуникираме както онлайн, така и на място в офиса в Берлин. Работата е доста гъвкава и ти позволява да работиш на различни места и по различно време", твърди тя.

На този етап и двамата ще работят далеч от родината, но си представят един ден да се върнат обратно в България.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 328035 | Одобрение: 51155
Забелязвате ли, че не са привлекли нито един български политик, депутат, аналблизтор, политически коментатор и въобще вся осталная сволач, дето повръщат по телевизиите......??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
6
1
Off Road (преди 1 годинa)
Рейтинг: 20882 | Одобрение: 5427
Въх мари майко, изненада. За тия, дето виждат, а и работят в реалния сектор, никак не е тайна, че в България, още преди 20 години, изчезнаха заварчици, стругари, медицински сестри, все хора със специалност, по която ще получават далеч по справедливо възнаграждение навън, отколкото в родината. Тук не включвам хората, чиито специалности не бяха толкова търсени, и се принуждаваха да търсят каквато и да е работа навън, но с по-добро заплащане, отколкото "престижната" им позиция и квалификация позволяват у нас. Родния бизнес не уважава, не цени и не се съобразява с ресурса Работна сила у нас. Сега вряка, че няма квалифицирана работна ръка. Има, но наемната работна ръка, странно защо, просто отказва да бъде евтина работна ръка.
11
6
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Не от вчера е така. А години наред. 😏 Така поставена като нищожно джудже в англо-саксонския динозавър, България ще бъде претопена. Тя вече е погълната икономически, а значителна част от най-способното население е изсмукана. България не трябва да избира между ЕС и Русия. България трябва да избере между ЕС и това дали изобщо да я има самата България. България не е интересна на ЕС като население. Българите не интересуваме ЕС. България е центърът на Балканите и само и единствено като такъв, привлича вниманието. ЕС не го интересува ще има ли хора тук, ще има ли култура, ще има ли българи. Той би бил съгласен територията да е дори безлюдна. Но да е под негов контрол. Това е типично примитивно стратегическо мислене. Цената му обаче, е съдбата на нашия народ. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗
1
5
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Винаги е било така
Истината преди всичко

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама