Д-р Богдан Руйчев в Студио Хъ: Анестезиологът работи с живот и смърт, със съзнание и безсъзнание

21.04.2020 / 20:49 0

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

В Студио Хъ по 7/8 ТВ д-р Богдан Руйчев, анестезиолог, коментира любопитна тема.

Тя бе свързана с отвореното писмо, подписано от над 200 анестиолози, в което те критикуват Оперативния Национален щаб за борба с коронавируса.

Д-р Руйчев обясни защо са написали писмото и ето по-важно от това, което каза той:

„За анестезиолозите се знае, че бият упойки и който ни е видял отблизо, е заспал. Това, което не знаят хората, а и много колеги не могат да си го представят докрай е, че в момента когато  въведеш един човек по време на операция в медикаментозна кома, оттук нататък отговаряш за всички негови жизнени функции.

И се оказва, че анестезиологът е по обезболяване и съживяване, тоест анестезиологът работи с живот и смърт, със съзнание и безсъзнание.

Това няма нужда да се коментира на брифинги, затова така реагирахме.

Дори казахме в писмото, това прилича на ръчното управление, което е по време на едно извънредно положение, и там неизвестно е кой точно управлява, но управлява.

Ние сме за мерките, епидемичните. Но в никакъв случай на брифинги не може да се обсъждат дълбоко медицински неща.

Четох много заглавия: „Респираторите убиват.” Въобще за респиратори и интубиране говори кой ли не. Респираторите сами не работят. Хората работят с тях, искат се кадри, това не са само анестезиолози, има анестезиологични и реанимационни сестри и акушерки. Това е един контингент, едни специалисти. Хора, които се изграждат като специалисти години след завършването на университети. И на Запад получават почти докторски заплати.

У нас вечерта преди да се обяви този брифинг на прозорците на партийния дом имаше сестри. Питам къде са сега тези алчни сестри.

Там, където се молят да не хванат коронавируса.

Второто, което показа тази криза, е че специалността „Реанимация” дълбоко е била подценявана десетки години у нас, 20 години, откакто влезе реформата.

Ако „Пирогов” осъмне без анестезиологични и реанимационни сестри, ако някой го удари кола, няма смисъл да хабят бензин. Защото колкото и блестящи хирурзи да има в „Пирогов”, няма да има кой да ви спаси живота или да го поддържа до мига на операцията.”Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама