Д-р Иванов обясни точно какво съдържа фалшивото "сирене", което се продава в магазина
Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова нюз
Българите да изяли над 13 000 тона фалшиво сирене само през миналата година, според официалната статистика.
Не са 13 000 тона, а са повече. Реално наистина са повече. И такова сирене трябва да се нарича точно така - фалшиво. Освен това то е забранено в ЕС. То вече е дори незаконно и то в цял ЕС. Забранен е по закон целия клас храни с вложени в тях хидрогенирани растителни мазнини с определени характеристики.
Това обасни пред Нова нюз д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".
Както и да наречете такъв продукт - сирене или веганско сирене, или нещо друго, то съдържа 50% растителни мазнини и 50% вода, които са втвърдени по определена технология. ЕС допуска при производството на храни да се влагат до 10% от тези мазнини, но вие сирене с 10% няма как да направите, трябва да са 50%. И подобно "сирене" няма нищо общо с технологията за правене на сирене, обясни той.
И допълни, че такъв тип продукти най-често се използват в ресторанти върху салати, поръски, банички, закуски.
Генерално този тип храна в ЕС не трябва да се продава. У нас този процес трябва да се контролира от БАБХ. И същевременно от агенцията казват, че нямало такава рестрикция, което изобщо не е вярно, посочи Иванов.
Решение има, но то трябва да се изпълни. Необходима е воля за това. Някой трябва да вземе и да забрани на тези 20 или 30 производители да продължават да правят така наречените имитиращи продукти, които само тровят хората, допълни той.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

1
0
