Д-р Колев попари мераците на Нинова и "Възраждане" за вот на недоверие към кабинета на Главчев

18.04.2024 / 17:06 1

кадър Bulgaria ON AIR

Вотът на недоверие е неприложим към служебните кабинети. Това обясни преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR. 

"Единият вариант е председателят на НС да не обърне внимание на подписката за вот на недоверие, но ще понесе много упреци. Другият вариант е да го подложи на гласуване. Вотът на недоверие е крайна форма на парламентарен контрол. Но към служебен кабинет това е неприложимо, защото той черпи правомощия не от парламента, а от президента", обясни той пред телевизията.

Преподавателят подчерта, че правителството не е на никого и не може да се играе на опозиционер и мнозинство. Всички персонални и структурни промени в служебния кабинет стават с указ на президента, но не би следвало президентът Радев да дава заръки на Главчев. В отношенията им трябва да има баланс, уточни Колев.

"Няма механизъм за контрол. Президентът може да поиска от служебния премиер да има смяна. Всяка рокада следва да бъде направена след съгласуване между служебния премиер и президента. Президентът не може просто да освободи служебния премиер, трябва да има указ за нов. Конституцията позволява, но това не може да е своеволен акт, трябва да има основателни мотиви", разясни той.

Конституционалистът посочи още, че Даниел Митов отговаря на изискванията за външен министър, но обърна внимание, че критиките са в сферата на политическото, а не на юридическото. По думите му следва да се търси баланс в съгласувателната процедура между служебния премиер и президента.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
skokos (преди 1 месец)
Рейтинг: 10134 | Одобрение: 1929
Крайно време е да се потърси отговорност на лицата отговорни за този цирк. Група, бих казал врагове на държавата сътвориха конституционна небивалица, пипнаха там, където нямаха нито право нито познания за това. Докараха нещата до там, че и без права пак президента да им е виновен за некадърността, безпринципността и лакомията. Не че другите промени дето сътвориха са по стойностни. Вчера бях на спешен кабинет, за 40 минути служителка на аптеката влиза три пъти при лекарите да оправят електронните рецепти, че да могат болните да си купят лекарствата.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама