Д-р Константинов: Парите в здравеопазването у нас са три пъти по-ниски от Европа

30.12.2019 / 09:23 6

Последните 10 години темпът на ръста на парите в здравеопазването в България е около 5.3%. Ние сме на второ място след Румъния в Европа по ръст на парите в здравеопазване. Но парите, които даваме на човек в България са около три пъти по-ниски, отколкото средното за Европа. Това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Стефан Константинов, изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология, бивш министър на здравеопазването.


По думите му ръстът трябва продължи не в следващите години, а в следващите десетилетия, за да достигнем европейско ниво.


 
Следващата година в УСБАЛО ще бъдат увеличени основните заплати на най-ниско заплатените категории труд. В тази група попадат най-вече медицинските сестри, лаборантите, лекарите специализанти, заяви още д-р Константинов.

Той каза още, че когато е станал директор на болницата тя е имала 8 млн. просрочени задължения, които в рамките на две години и нещо са били стопени без да спират инвестициите в болницата, без да спира и увеличението на доходите на персонала.

Благодарение на инвестиции от министерството е завършена нова клиника по медицинска онкология, която обаче според д-р Константинов не се дължи на помощи от държавата, а на прагматизъм от страна на болницата.

д-р Стефан Константинов: Както са важни добрите условия и апаратурата, така са и важни хората, които работят. Трябва да мислим кое е приоритетно. Болницата беше много стара сграда. Когато е пусната като лечебно заведение, изискванията са били едни. Сега хората очакват друго. Понякога е много трудно да оправиш нещо старо, отколкото да изградиш чисто ново. Но така или иначе имаме болница, която се развива с изключително модерен лъчетерапевтичен комплекс, с най-много пациент, с една от от най-хубавите апаратури, ще имаме и най-хубавия 5-скенер на Балканския полуостров. И следващото нещо е да се наблегне на хората - как да бъдат стимулирани и да работят добре.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
айки (преди 9 месеца)
Рейтинг: 20434 | Одобрение: 7049
       само за пари говорите и ,че не ви стигат....а нещо за знанията си,че много от вас една диагноза не могат да поставят, за обслужването на болните да кажете, както и за краденето ...станахте милионери....
4
1
Шопа (преди 9 месеца)
Рейтинг: 6414 | Одобрение: 1429
КАЧЕСТВОТО И ДОСТЪПНОСТТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ УСЛУГИ СА НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ ТОВА ПО ВРЕМЕ НА СОЦ-А. "ДЕМОКРАТИЗАЦИЯТА" НА БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗА НЕЩО МНОГО-МНОГО РАЗЛИЧНО ОТ ПЪРВОНАЧАЛНИТЕ ПРИКАЗКИ.
4
2
бачо Кольо (преди 9 месеца)
Рейтинг: 4080 | Одобрение: 1285
Май в последните 10 години така наречените"десни"управляват-относно краденето.
Колкото повече,толкова повече!
4
1
kaka (преди 9 месеца)
Рейтинг: 15656 | Одобрение: 3416
А качеството с хиляди пъти по зле ,а за източването на касата , в Европа дори не са чували за такава схема.Ако спрете схемите за крадене до степен фалит измислени от иван костов и комунистическата партия нещата ви ще потръгнат и парите ще стигат.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама