Д-р Момчил Баев: Първи сме по смъртност в Европа и света

20.12.2020 / 15:00 1

Снимка Pexels

Д-р Момчил Баев коментира с писмо до медиите последните данни от Единния портал:

България отново е на първо място по четиринадесетдневна смъртност в Европа и света на база 100 000 население според ECDC.

23.8% са положителните проби от изследваните 4 213. Нови 105 души са настанени в лечебни заведения, като още шест души са в интензивни структури, пише медикът, цитират от Dnes.bg.


 26.21 души е четиринадесетдневната смъртност на 100 000 население.

Обработените проби за изминалите 24 часа са сравнително малък брой, но остават близко до обичайните за събота. Три седмици след въвеждането на по-строгите противоепидемични мерки процентът положителни проби падна драстично. Въпреки това е много по-висок от определения за критичен от ECDC праг - 4%.

Новите случаи са на най-ниското си ниво за събота от 17.10.2020 г. насам. Предходната събота са отчетени 3097 положителни, но при над 8500 теста. Хоспитализираните и интензивните отново бележат ръст през първи почивен ден, но на седмична база ще вероятно ще отчетем спад и при тези показатели. Обявените за излекувани са повече от новите, но са далеч от рекордния брой през изминалите две седмици.

Починалите и установените медици са намалели в сравнение с делничните дни, но това е в рамките на нормалното за събота и неделя. Заради спецификите при организацията на работа в лечебните заведения не всички проби се изпращат за обработка, както и не всички данни се въвеждат своевременно. В София се забелязва значителен спад при регистрираните нови случаи. Във Варна, откъдето през седмицата беше съобщено, че здравната система е в критично положение, продължават да се отчитат голям брой новоустановени.

Първите ограничения в края на октомври бяха върху дейността на нощните заведения, присъствените занятия на гимназиален етап в средното образование и студентите. Към 12.11. прогимназиален етап също премина в онлайн режим на обучение, а на 27.11. цялата система на средното образование, детските градини и яслите преминаха в ДО, а ресторантите и фитнес центровете преустановиха временно своята дейност.

 Всички дневни данни отчетени по-горе, както и изложените ограничения, като основни предпоставки за ограничаване на разпространението на заразата са следвани от извода, че мерките работят и тяхното действие трябва да бъде удължено.  “Мекото затваряне” оказва нужното влияние върху повсеместното проникване на вируса. Постигането на трайни резултатите изисква продължаване на усилията в тази посока.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 339881 | Одобрение: 54566
А тия горе потриват доволно ръчички......по-малко пенсии значи.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама