Д-р Огнян Боюклиев: Трябва да произвеждаме българско брашно от българско зърно
Кадър Нова нюз
Доктор каза нещо важно за българското брашно.
Корупцията в земеделието пречи на поощряването на българското производство. Също и неразбирането на структурата на хлебопроизводството и продажбата на продукцията. Това изтъкна в интервю за "Денят на живо" по Нова нюз доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.
„Масовият хляб не е този отпреди 10-15 години, сега живеем повече по градовете. Той е в търговските вериги, произвежда се от готови хлебопекарни смеси, които се внасят отвън. С освобождаването от ДДС финансираме производителите на тези смеси. По начало бях против тази мярка. Проблемът не е в ДДС, а е преразпределението след това. Данъците трябва да се събират нормално. Хлябът продължи да поскъпва, както и брашното, както и зърното“, обясни той, пише novini.bg.
„Най-субсидираната стока е зърното, в частност пшеницата, обаче тя отива за износ – около 70-80% от производството ни. Трябва да има единна ставка, след това да се преразпределя през различни механизми“, коментира още д-р Боюклиев.
И направи забележка: "Така и не се научихме, че трябва да произвеждаме българско брашно от българско зърно".
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!