Д-р Сергей Иванов за динята с ацетон: Най-вероятно това просто е случайно развален плод

08.07.2023 / 09:20 5

кадър: Нова тв

Доктор Иванов обясни и че много често, когато плодове и зеленчуци се купуват от пазара извън сезона им - те най-вероятно са вносни.

Когато си купувате плод или зеленчук извън сезона, какъвто е случаят с дините в момента, на които не им е сезонът, най-вероятно те са третирани с химикал, който ускорява узряването. Това най-вероятно са турски дини. В Турция се използват доста химикали, които не са разрешени в ЕС. Това е едната възможност, но според мен е малко вероятна. Другата вероятност е просто вътре да е протекла спонтанна ферментация, която да развали динята. 

Това заяви в студиото на „Събуди се” доктор Сергей Иванов, молекулярен биолог и вирусолог от „Активни потребители”, коментирайки сигнала за диня с ацетон, който проверява БАБХ.

"Нека уточня, че няма ацетон в динята, а най-вероятно е развален продукт. Много често развалените продукти миришат по странен начин. На вкиснато много често. Миризмата на ацетон е просто тип ферментация. Със същия успех може да мирише на спирт, на парфюм или на нещо подобно. Съветът ми към хората е - когато ви мирише нещо на странно или на лошо, не го купувайте", посочи той.

"И когато ядете такива плодове и зеленчуци, очевидно нещо, кето не може да очаквате е да е  нормален сорт. Нещо е направено, за да може той да расте рано. И много от тях са третирани с растежни регулатори, които ускоряват узряването. Но в случая най-вероятно са касае за най-масовия случай - просто за развален продукт, който е миришал на ацетон. В БАБХ едва ли ще открият нещо, защото твърде често бактериите, които предизвикват тази развала - това са доста нехарактерни бактерии, така че бих се учудил, ако излезе някакъв резултат", подчерта той. 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
kaka (преди 1 годинa)
Рейтинг: 71214 | Одобрение: 9099
Това е доста пресилено да мирише на ацертон или да ги пълнят с ацетон който струва доста пари.Виж с урина от прасета да, това беше практиката на нашите мангали преди години.Всеки с поне малко химическа култура ще разбере разликата и ако напълниш с ацетон че моментално динята ще изсъхне.
4
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 392810 | Одобрение: 66985
Една добавка към Радо.....Турските домати си личат по дръжките с които ги берат....Цветът им е наситено червен и  са твърди като бейзболна топка, а на вкус още по-лоши.....! Има ги на пазара и в Кауфланд и в Лидл.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 162989 | Одобрение: 8714
Турските са пълни само с елементи  от най-отровните и вредни в менделеевата таблица. Не са виждали слънце и пръст. Отглеждат ги в химически луги.
Всеки да си получи заслуженото !
5
1
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 392810 | Одобрение: 66985
Преди седмица, две купих диня от "Кичево" и установих странна миризма....Душихме с жената, душихме и накрая я хвърлих.....После научих, че внос от Турция.....Не купувайте братя НИЩО от Турция....и доматите има са същите, а търговците масово лъжат..... !
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
1
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 200077 | Одобрение: 39252
Д-р Сергей Иванов, явно никога не е помирисвал развалена диня...Тя не мирише в никакъв случай на ацетон!!! Мирише отвратително! На лайна...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама