php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

ДКЕВР няма да отнема лиценза на "Енерго Про"

02.02.2015 / 16:46 6

Не е налице толкова тежко нарушение така, че да се отнема лиценза на „Енерго Про”, заради двойните фактури. Това заяви на пресконференция председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Тя коментира, че отнемането на лиценз е най-тежко наказание и се прилага в случаите, когато с действието и дружеството е нарушило сигурността на снабдяване или при системно нарушение на Закона за енергетиката или на други актове, съобщава БГНЕС. 

Тодорова даде специална пресконференция, за да разясни какво е предприела ДКЕВР по повод на сигнали за нарушения от „Енерго Про” - мрежи и снабдяване. Тя заяви, че е назначена проверка по документи за „Енерго Про”, изисквани са планираните графици за отчитане на потреблението и реалните графици, по които е направено отчитането през декември и януари, както и постъпили жалби във връзка с това отчитане, заедно с фактурите на потребителите, които са представили жалби. Получена е информация от дружеството, както и обяснение, защо, според тях това се е случило. Тодорова заяви, че е съставен констативен протокол от длъжностните лица, извършили проверката, който ще бъде връчен на дружеството утре сутрин.

След проверката, според Тодорова, няма нарушения, относно периода на отчитане, който е определен като максимален в размер на 31 дни, но не е ясно защо е предприет вторият отчет още в началото на годината - през януари. Дружеството обяснява, че за да не се разместват датите за отчитане на потребители се е наложило това да стане през януари, но за което няма доказателства, че било нужно да е точно в този месец, каза председателят на ДКЕВР.

Друго установено нарушение е, че потребителите не са били своевременно уведомени за това извънредно отчитане. В резултат на извършените действия на дружеството се оказа, че някои потребителите трябва да заплатят две сметки в един и същи срок, което прави заплащане на ел. енергия за период по-дълъг от 31 дни, уточни Тодорова.

Тя поясни и какво следва от тук-нататък. Според Закона за енергетиката длъжностните лица могат да дават задължителни предписания, които се правят в протокола и не е направено. Друга възможна стъпка е да се състави принудителна административна мярка, която се взима с решение на ДКЕВР, и в която се дават задължителни указания на дружеството. Другият вариант е да се съставят актове за установяване на административни нарушения, които ако биват съставени следват наказателни постановления.

Председателят на комисията разясни, че ако се съставят глоби, те могат да започнат от 20 000 лв. до 1 млн. лв. за всяко наказателно постановление. Жалбите за „Енерго Про” до момента са 14. Направена е проверка и на останалите две дружества-ЧЕЗ и EVN, но не са установени такива нарушения. От своя страна „Енерго Про” е предложило да се разсрочи плащането на двойните фактури с 15 дни, каза Тодорова. Относно предложения на депутати за по-високи санкции, Тодорова коментира, че трябва да се върви към санкции, с които да не се пълни бюджета, а да има полза за потребителите и за системата.

Запитана какво се случва с процедурите за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, тя отвърна, че те не са прекратени, но по тях няма никакво произнасяне. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
1
Владимир (преди 6 години)
Рейтинг: 823 | Одобрение: 8
тея трее да се линчуват...
5
1
Уйо (преди 6 години)
Рейтинг: 37923 | Одобрение: 8013
Няма да посмеят да накривят шапката на чешките и френски олигарси.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik