ДКЕВР поиска от ЕК да прекрати дългосрочните договори за изкупуване на ток от ТЕЦ Марица Изток 1 и 2

25.06.2014 / 20:31 1

ДКЕВР поиска от Европейската комисия да ревизира договорите за изкупуване на ток от частните американски централи ТЕЦ Марица Изток 1 и 2 и от производителите на зелена енергия. Това съобщи председателят на регулатора Боян Боев, цитиран от БНТ 1.

По време на днешното открито заседание на комисията, “Булгаргаз” не се съгласи с предложенито на ДКЕВР да се понижи цената на газа за третото тримесечие с 2.47% за 1000 кубически метра. Доставчикът предупреди, че при поевтиняване на горивото има опасност да не успее да осигури нужните резерви от газ в Чирен преди зимата и предложи да се запази сегашната ставка.

В двете жалби на ДКЕВР срещу дългосрочните договори се посочва, че е нарушено европейското законодателство, тъй като чрез тях се предоставя държавна помощ на частни дружества – това каза шефът на регулатора и даде пример.

ДКЕВР иска от Европейската комисия да се намали с 30% цената на тока, изкупуван от Марица Изток 1 и с 20% за Марица Изток 3 и да се въведат квоти за изкупуване на зелената енергия от НЕК.

На днешното открито заседание на ДКЕВР “Булгаргаз” възрази срещу предложението да се понижи цената на газа, като представи три мотива.

В усреднените цени на алтернативните горива на международните пазари се включват отчетни цени от септември 2013, вместо прогнозата за юни 2014-та.  Не отчита нивото на цените на петрола към настоящия момент, който вече надхвърля 15 долара за барел.

При по-ниска цена “Булгаргаз” щял да продава на загуба, а това застрашавало и резервите в Чирен.

Окончателното решение за цената на газа ДКЕВР ще обяви на 30 юни. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама