ДВ: Защо България внася почти всички храни отвън

21.09.2023 / 10:06 6

Булфото

Почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са внос, както и 50% от месото. Единствено зърно има в излишък, пише Емилия Милчева в "Дойче веле".

Представете си дистопия, в която на България ѝ се налага да се изхранва единствено с това, което произвежда. Резултатът ще е катастрофален, защото единственото, което българското селско стопанство произвежда в повече, е зърно. Така че ще ядем само хляб. Причината е, че производството на жито и други зърнени култури надхвърля шесткратно това на плодове и зеленчуци - и е над три пъти повече от необходимото за вътрешно потребление. А почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са вносни, както и близо 50% от месото.

Слонът в стаята

Силното оскъпяване на храните в държава с голям дял бедни и работещи бедни изкара на дневен ред различни проблеми - ценообразуване в зоната на здрача, твърде ниски законови санкции, неефективни регулатори. А властта си намери виновници в лицето на търговските вериги. Но за слона в стаята - селско стопанство, което не е в състояние да изхрани 6,5-те милиона граждани, нито дума.В края на м.г. пред Агри.бг Цветан Цеков от Браншова камара "Плодове и зеленчуци" предупреди, че "ако форсмажорно не предприемем мерки с поставени цели, за няколко години ще загубим сектор "Плодове и зеленчуци" - отказват се много производители". В медийни изяви наскоро Цеков съобщи и това, че българското оранжерийно производство "почти го няма" заради високите цени на топлоносителите. Но и да го има, не е конкурентно на евтиния внос от Турция с нейното силно развито земеделие и на силно субсидираното производство от Европейския съюз (EС).

Тревожни тенденции

Вече стана ясно, че първите български домати се очакват да излязат в края на март и ще минат 5 лева/кг. на едро, което означава, че в магазините ще са още по-скъпи. Мнозинството българи най-вероятно ще изчакат още месец-два преди да почнат да купуват. Заради силно поскъпналите храни от първа необходимост от трапезата отпадат плодовете и зеленчуците, по чиято консумация българите бездруго са предпоследни в ЕС по данни на Евростат.

Продължение в https://www.dw.com/bg/katastrofa-zaso-blgaria-vnasa-pocti-vsicki-hrani-otvn/a-65045994За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
kris (преди 2 месеца)
Рейтинг: 306415 | Одобрение: 45145
Село, хубав хляб се прави от хубаво брашно....Имам познат зърнар.....Изнасят най-доброто, а второкачественото и остарялото по складовете ни пробутват на нас....с малки изключения разбира се.....А мафията умишлено разбива българското производство, за да внася и печели от офисите....! На народа един среден.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
село варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 14951 | Одобрение: -1214
Зърното може да е в излишък обаче хляба е скъп и най важното некачествен. Що годе хубавия хляб е 5-6лв/кг.
3
0
гарфилд (преди 2 месеца)
Рейтинг: 48392 | Одобрение: 16067
Защото от 34 години,ни управляват продажни боклуци.
5
0
chirak (преди 2 месеца)
Рейтинг: 15303 | Одобрение: 4838
Защото от тридесет и три години управлява мафията.
2
1
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 139166 | Одобрение: 22266
защото герб уби родното производство. помните ли когато зетя на боико борисов се хвана да внася 30-40 годишно замразено месо??? е тогава случайно се появи някаква болест и на правителството на герб се наложи да избиве животноите на хората. със земеделието е същата работа някой на някой на някой голям се хвана да прави бизнес със внос на ..... и това е резултата. да не говорим за нечовешките надценки които слагат прекупвачите не може да изкопуват мляко за 50-60 стотинки на литър а в магазините цените да не са по 3 лива за литър. масово се вснсят турски домати от големите магазини и се предлагат за български.
5
0
... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 25608 | Одобрение: 7273
и защо тогава спонсорираме земеделците не разбрах ? За да изнасят продукцията после по-лесно ?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама