Да не се променя БДС за киселото мляко, настояват млекопреработватели

19.06.2017 / 20:34 0

Да не се променя Българският държавен стандарт за кисело мляко призовават от Асоциацията на млекопреработвателите, съобщи БНТ.

Официалното становище е внесено в Института за стандартизация и е провокирано от предложението на производители на млечни продукти за облекчаване на изискванията. Идеята предизвика широк обществен отзвук и доведе до много спорове между експерти, граждани и производители.
Промяна на стандарта за кофичките на киселото мляко не е нужна, защото няма да подобри качеството на продукта, категорични са от Асоциацията на млекопреработвателите.

В момента изискванията са млякото да се продава в опаковки - от стъкло, керамика и полистирен. Шест фирми обаче нарушават правилата и използват полипропилен, с обяснението, че материалът е разрешен в много европейски държави. Именно три от тях предлагат списъкът да се разшири и в него да попадат всички опаковки, които са предназначени за контакт с храна.

Симеон Присадашки - зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Това е чист икономически интерес. Ако се вземе решение, че и пропиленът да бъде включен, да бъде конкретизирано като опаковка. Защото така, както е поставено искането, е за всички възможни опаковки.
Ако има промяна в Българския държавен стандарт за кисело мляко, тя трябва да е само по отношение на суровината, която се използва, категорен е млекопреработвателят.

Симеон Присадашки - зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите: В самия стандарт има неща, които могат да бъдат доизчистени. Когато е правен стандартът, не е споменато, че млякото, което трябва да се ползва, трябва да бъде с български произход.
По думите на Симеон Присадашки, въпреки че вносителите на предложението за промяна на стандарта са членове на Асоциацията на млекопреработвателите, компаниите не са обсъдили предварително идеите си с останалите представители на съюза. Присадашки подчерта, че от Асоциацията се разграничават от тях и настояват стандартът да остане същият.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама