Данъчни от цялата страна излязоха на протест

16.04.2018 / 21:20 1

Напрежение сред служителите на НАП. Данъчни от цялата страна излязоха на протест.

Причината е, че се закрива цяло звено на приходната агенция.

В основата на ситуацията, която се разиграва в момента, седят съмнения за корупционни практики. Съкратени ще бъдат общо около 300 души от отдел „Оперативен контрол”. Същевременно се обявява нов конкурс за сходен брой работни места, съобщава Нова тв.

Решението е в отговор на акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители.

Днешният протест продължи около 2 часа. Хората настояват за помощ от премиера, президента и главния прокурор.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че става въпрос за преструктуриране на системата и всеки ще може да кандидатства отново за работа.

След 40 години стаж в системата днес Веска е в задънена улица. Остава без работа, а има само 1 година до пенсия.

„Къде да отида на моята възраст, какво да направя със заемите си. Нека да дойдат вкъщи, да видят колко пари има. Това е срамота”, възмущава се Веска Наджакова, ст. инспектор по приходите, НАП.

Силно притеснени, хората започнаха да се събират пред сградата на НАП, още от рано сутринта.

„Просто седим и не знаем какво да правим. Ще бъдат уволнени не само тези служители зад мен, а служителите от цялата страна”, обясни Владимир Дамянов, отдел „Оперативни проверки", НАП.

Официално мотивите са три- оптимизация, ефективност на персонала и  ограничаване на корупцията. Синдикатите обаче са получили писмо от изпълнителния директор, в което Галя Димитрова припомня акцията на ГДБОП и спецпрокуратурата и допълва, че това е една от причините  за закриването на отдела.

„Това е абсолютно неприемливо. 300 човека, от които 200 с огромен стаж и опит, да бъдат уволнени”, коментира Николай Наков, КТ "Подкрепа".

Последваха и срещи между ръководството и териториалните дирекции.

„Няма промяна в позицията ни за закриване на отдела и това е нашата позиция. Общественото доверие в тази функция е стигнало до критично ниски нива”, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

„Не съм направила нищо лошо, ако някой е направил, да си понесе последствията”, заявява Веска.

Това е отделът, който извършва проверки, на място, в търговските обекти.  Сега, функциите им ще бъдат поети от друго звено.

„Говорим за изцяло закриване на отдела, изцяло модернизиране на процеса и обявяване на конкурс за хора, които отговарят на заложените очаквания”, заяви Бъчваров.  

Като крайна мярка, служителите внасят и писмо до президента. Настояват проблемът спешно да бъде включен в дневния ред на Съвета по национална сигурност. Тезата-  закриването на отдела, водела до липса на контрол и значително по- малко пари в хазната. А това, по думите им застрашава националната сигурност.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама